gototopgototop
utorak, 03. jun 2014. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Obraćanje PPV i MSP Ivice Dačića na Konferenciji o Zapadnom Balkanu
+ larger fontnormal font- Smaller font
Ivica DačićObraćanje prvog potpredsednika Vlade i ministra spoljnih poslova Republike Srbije Ivice Dačića na Konferenciji o Zapadnom Balkanu 2014 u Beču na temu „Evropska perspektiva i ekonomska situacija u zemljama Zapadnog Balkana".

„Poštovane kolege,
Punopravno članstvo u EU je prvi prioritet nove Vlade R. Srbije. Vlada je opredeljena da okonča pristupne pregovore do kraja svog mandata 2018. godine. Naše očekivanje je da bi, u tom slučaju, Srbija do 2020. mogla da postane punopravna članica EU.

Srbija je posvećena sprovođenju reformi u svim oblastima, posebno u oblasti vladavine prava, unutrašnjih poslova, zaštite ljudskih prava i prava manjina. Smatramo da će novi pristup EU, koji je predvideo otvaranje najtežih poglavlja 23 i 24 na samom početku pregovaračkog procesa, doprineti bržoj transformaciji države i društva i ubrzanju pregovaračkog procesa.
Brinu nas glasovi i ideje unutar EU da je Uniji neophodno usporavanje procesa daljeg proširenja. Do sada se pokazalo da je proširenje uvek doprinosilo prosperitetu EU i njenoj daljoj unutrašnjoj konsolidaciji. Nakon svakog talasa proširenja, EU je postajala jača.

Evropska perspektiva svih zemalja regiona je suštinski uticala na unapređenje regionalne saradnje. Ona je nesumnjivo doprinela i da se sva otvorena pitanja u regionu – od pitanja vezanih za izbeglice, do graničnih i drugih problema – rešavaju dijalogom. Krizna situacija izazvana poplavama još jednom je pokazala veličinu, snagu i značaj solidarnosti u regionu.

Evropska perspektiva bila je ključni faktor koji je omogućio uspeh dijaloga Beograda i Prištine. Uspešnost ovog dijaloga pokazala je da politika proširenja i dalje predstavlja snažnu motivacionu snagu na ZB. Na ovom primeru pokazuje se međunarodni značaj EU kao faktora koji je u stanju da rešava krize i suštinski doprinosi stabilnosti i bezbednosti.

Smatramo da su proširenje i jačanje unutrašnjih struktura Unije komplementarni procesi, koji u sinergiji doprinose prosperitetu kako dosadašnjih članica Unije, tako i država u procesu pristupanja.

U nastavku procesa proširenja očekujemo da svako napreduje prema učinku i prema ostvarenim reformama. Ne očekujemo „gledanje kroz prste", ali takođe, smatramo i da bi bilo kontraproduktivno insistiranje na veštačkom ujednačavanju tempa evropskih integracija država aspiranata. Očekujemo da će države regiona nastaviti da podržavaju jedna drugu i da će očuvati trend solidarnog pristupa na putu evropskih integracija.
Nova Vlada R. Srbije spremna je da se uhvati u koštac sa zahtevnim društvenim i ekonomskim reformama. Ekonomska situacija u Srbiji, kao i u celom regionu, je vrlo složena. Zbog toga bi bilo dobro da EU razmotri izraženiju ekonomsku i finansijsku podršku regionu. Ovaj cilj mogao bi biti postignut i kroz preraspodelu sredstava finansijske podrške na način koji bi omogućio da se deo sredstava koji je namenjen za države članice dodeljuje i tokom procesa pristupanja Uniji. Uvereni smo da ovo ne bi bio samo trošak za Uniju i njene građane, već bi, naprotiv, doprinelo daljoj političkoj stabilizaciji i ekonomskom razvoju regiona, čime bismo ostvarili obostranu korist i za ZB i za EU."