gototopgototop
ponedeljak, 02. jun 2014. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Učešće PPV i MSP Ivice Dačića na Godišnjoj konferenciji Centralno-evropske inicijative i Konferenciji o Zapadnom Balkanu 2014
+ larger fontnormal font- Smaller font
Ivica DačićPrvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić predvodiće 3. juna u Beču delegaciju R. Srbije na Godišnjem sastanku ministara spoljnih poslova Centralno-evropske inicijative. Reč je o redovnom godišnjem sastanku ministara spoljnih poslova zemalja članica CEI na kome će biti razmatrana pitanja od zajedničkog interesa, među kojima će tema Novi izazovi za CEI predstavljati težište razmatranja ministarskog sastanka.  Predviđeno je, takođe, da budu predstavljeni Rezultati Grupe za razmišljanje visokih funkcionera Energetske zajednice. Ovogodišnji sastanak je od posebnog značaja zbog obeležavanja dvadesetpetogodišnjice osnivanja CEI, regionalne inicijative osnovane 1989. godine, čiji je jedan od osnivača bila SFR Jugoslavija. Predviđeno je da na sastanku bude usvojena Zajednička deklaracija.

 

Dačić će danas razgovarati sa ministrom spoljnih poslova Austrije Sebastijanom Kurcom i ministrom spoljnih poslova BiH Zlatkom Lagumdzijom o pomoći Austrije u saniranju štete od poplava u Srbiji i BiH.

Godišnjem sastanku će prethoditi Konferencija o Zapadnom Balkanu 2014 koju predsedavajući CEI, Austrija, organizuje povodom stogodišnjice početka Prvog svetskog rata.
Na skupu će učestvovati 18 predstavnika zemalja članica, pri čemu će, pored Dačića, biti prisutni i ministri spoljnih poslova Austrije, Albanije, Bugarske, Crne Gore, Italije, Hrvatske, Slovenije i Slovačke.

Na nižem nivou od ministarskog učestvovaće predstavnici Rumunije, Češke, Poljske, Belorusije, Bosne i Hercegovine (BiH), Makedonije, Mađarske, Moldavije i Ukrajine, kao i predstavnici Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).
Na konferenciji, na kojoj će biti razmatrana pitanja u vezi sa evropskom perspektivom i ekonomskom situacijom Zapadnog Balkana, učestvovaće i komesar EU za proširenje Štefan File.