gototopgototop
четвртак, 29. мај 2014. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Завршена министарска конференција Покрета несврстаних у Алжиру
+ larger fontnormal font- Smaller font
Дачић - АдамПрви потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић, другог дана министарске конференције Покрета несврстаних земаља у Алжиру, имао је више билатералних сусрета са министрима земаља учесница.

Министар Дачић захвалио је на донацији од 500.000 долара коју је Алжир упутио Србији за отклањање последица катастрофалних поплава и истакао да ће Србија знати да цени овај пријатељски гест Алжира.
Овом приликом договорене су и међусобне посете представника српске и алжирске владе, у којима би учествовали и привредници.

Министар Дачић изјавио је да, поред чланства у ЕУ и неговања односа са великим земљама, наш трећи стратешки циљ свакако мора бити обнављање и неговање пријатељских односа са земљама чланицама Покрета несврстаних. Дачић је рекао да је учешће Србије на конференцији Покрета несврстаних од изузетног значаја и за реафирмисање улоге Србије у овом покрету.

Шеф српске дипломатије разговарао је и са министром иностраних послова Индонезије, која није признала једнострано проглашену независност Косова, што је, како је Дачић оценио, од изузетног значаја, ако се има у виду да је реч о великој муслиманској земљи. Такође, Дачић се сусрео и са низом министара других држава које нису признале независност Косова, као што су Сејшели, Замбија, Зимбабве и друге афричке земље.

Током разговора са министром иностраних послова Ирана, земље која која председава Покретом несврстаних, министар Дачић изразио је задовољство поводом напретка у преговорима те земље са међународном заједницом, чиме се отклањају препреке за сарадњу између Србије и Ирана и отвара простор за даље развијање пријатељских односа.