gototopgototop
petak, 09. maj 2014. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Susret PPV i MSP Ivice Dačića sa PPV i MIP Slovačke Republike Miroslavom Lajčakom
+ larger fontnormal font- Smaller font
Dačić - LajčakPrvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić razgovarao je danas sa prvim potpredsednikom Vlade i ministrom inostranih poslova Republike Slovačke Miroslavom Lajčakom.

Izražavajući zadovoljstvo što je, nakon preuzimanja funkcije šefa diplomatije, njegov prvi gost upravo Miroslav Lajčak, ministar Dačić podvukao je da je Slovačka za Srbiju uvek bila partner od posebne važnosti:
„Naši odnosi, utemeljeni na tradicionalnoj bliskosti i prijateljstvu, vrlo su dobri, a saradnja na svim nivoima je veoma razvijena. Intenzivan politički dijalog visokih zvaničnika naše dve zemlje daje poseban podsticaj našim, u celini, veoma razvijenim odnosima", rekao je Dačić i dodao da u saradnji dve zemlje nema otvorenih pitanja:
„Cenimo slovački principijelan stav o nepriznavanju JPN Kosova. Srbija je čvrsto opredeljena da kroz dijalog i uz neizbežne kompromise traga za trajnim i pravednim rešenjem, prihvatljivim za sve strane. Slovačka podržava takav naš pristup", rekao je ministar Dačić.

Šef slovačke diplomatije Lajčak poručio je da se imidz Srbije u Evropi zahvaljujući Vladi i institucijama značajno poboljšao i da je sada red da to osete i građani, a da su ekonomske reforme i evropske integracije jedini put za to.

"Parlamentarni izbori potvrdili su da građani podržavaju takav pravac", rekao je Lajčak nakon susreta sa Dačićem.

Dvojica ministara razmenili su mišljenja o najaktuelnijim pitanjima iz domena bilateralnih odnosa, jačanja ekonomske saradnje, podrške Republike Slovačke u pregovaračkom procesu o članstvu Srbije u EU, saradnji u oblastima od obostranog interesa u regionalnim inicijativama, kao i o situaciji u regionu.

Obostrano je istaknut značaj daljeg jačanja saradnje Srbije i Slovačke u brojnim regionalnim inicijativama koje doprinose produbljivanju i promovisanju odnosa.

„Vrlo smo zahvalni što Slovačka Republika snažno i u kontinuitetu podržava širenje Unije na prostor Zapadnog Balkana. Predsednik Vlade Slovačke Robert Fico bio je prvi zvaničnik jedne zemlje članice EU koji je posetio Srbiju neposredno nakon odluke o otpočinjanju pregovora o članstvu Srbije u EU, u januaru ove godine", istakao je ministar Dačić.