gototopgototop
sreda, 07. maj 2014. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
PPV i MSP Ivica Dačić na Ministarskoj konferenciji EU - Zapadni Balkan u Solunu
+ larger fontnormal font- Smaller font
euFlagPrvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić učestvuje danas i sutra na sastanku ministara spoljnih poslova zemalja Evropske unije i zapadnog Balkana u Solunu.

Ministarska konferencija je prilika za ponovnu afirmaciju evropske budućnosti regiona. Sastankom u organizaciji Grčke, kao predsedavajućeg EU, simbolično se obeležava i decenija od usvajanja Solunske agende kojom je trasiran put za evrointegracije Zapadnog Balkana.

Po dolasku u Solun, PPV i MSP Dačić prisustvovaće večeri koju za sve šefove delegacija priređuje potpredsednik vlade i ministar inostranih poslova Grčke Evangelos Venizelos, koji predsedava skupom.

Drugi dan konferencije započeće radnim doručkom šefova diplomatije zemalja Zapadnog Balkana sa Štefanom Fileom, komesarom za proširenje EU.

Skup u Solunu je prilika za bilateralne susrete ministra Dačića, koji će se sutra sastati sa šeficom italijanske diplomatije Federikom Mogerini.

Nakon što je Srbiju po formiranju nove Vlade već posetila visoka predstavnica za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Ketrin Ešton, i nakon ovonedeljne posete komesara EU za proširenje i politiku susedstva Štefana Filea, učešće na Konferenciji u Solunu biće još jedna prilika za afirmaciju posvećenosti Republike Srbije evropskim integracijama.