gototopgototop
ponedeljak, 05. maj 2014. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Dačić: File došao da ubrza evropske integracije
+ larger fontnormal font- Smaller font
dacic-file2Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je cilj današnje posete evropskog komesara za proširenje Štefana Filea Beogradu da se u narednom periodu što više ubrzaju evropske integracije.

"Pregovarački proces je dug, mukotrpan, nama je u interesu da on bude što brži i da bude s druge strane i kvalitetan, što znači da možemo ne samo da otvorimo, nego i da brzo zatvorimo određena poglavlja", rekao je Dačić.

Dačić je rekao da je potrebno sagledati dokle se stiglo u skrinzima i da se očekuje da neka poglavlja budu otvorena do kraja godine, a da u prvoj polovini sledeće godine budu otvorena najteža poglavlja 23 i 24. "Do kraja godine, mi smo uložili maksimalne napore, da budu otvorena neka druga poglavlja, kao što je poglavlje 32 ili poglavlje 35", najavio je Dačić.

Dačić je istakao da ga raduje što su visoka predstavnica EU Ketrin Ešton i File posetili Srbiju odmah posle formiranja vlade, ističući da je sačekao Filea, koji je stigao prošle noći i sa njim već razgovarao o regionalnim pitanjima i perspektivi pregovora.

Srbija će do 2018. biti u institucionalnom smislu spremna za članstvo u EU, potvrdio je Dačić i najavio da će se u sredu i četvrtak u Solunu, povodom desete godišnjice solunske agende, odnosno proširenja EU na zapadni Balkan, održati skup kojem će prisustvovati File i svi ministri spoljnih poslova zapadnog Balkana.

Na pitanje novinara o novom parlamentu koji će dobiti Evropa, Dačić je odgovorio da File i Ešton najverovatnije neće ostati na funkcijama koje sada obavljaju i da se još ne zna još ko će biti na njihovim mestima, što znači "da ćemo dobiti nove pregovarače", a da će se dijalog nastaviti i posle izbora nove vlade.


Do kraja godine nećemo otvoriti poglavlja 23 i 24

Dačić je rekao da u procesu pregovora sa Evropskom unijom očekuje ove godine otvaranje nekih poglavlja, ali ne i poglavlja 23 i 24 koja se odnose na pravosuđe, ljudska prava, policiju.

Dačić je kazao da očekuje da će se do kraja 2013. otvoriti poglavlje 32 koje se odnosi na finansijsku kontrolu i 35 na tekuća pitanja, u šta je uključeno i Kosovo.

"Kao premijer sam se mnogo bavio spoljnom politikom i postigli smo dobre rezultate u toj oblasti. Cilj nam je da što više ubrzamo evropske integracije i da do kraja godine otvorimo neka od poglavlja", rekao je Dačić.