gototopgototop
subota, 05. april 2014. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
MSP Ivan Mrkić na obeležavanju desetogodišnjice stradanja bugarskih đaka u saobraćajnoj nesreći
+ larger fontnormal font- Smaller font
Ivan MrkićMinistar spoljnih poslova Republike Srbije Ivan Mrkić prisustvovaće 6. aprila obeležavanju desetogodišnjice saobraćajne nesreće u kojoj je, nedaleko od graničnog prelaza Srbije i Crne Gore, nastradalo dvanaestoro bugarskih đaka.

Polaganja venaca obaviće se na Spomeniku „12 ruža" u Bijelom Polju, a zatim je predviđeno polaganje venaca na komemorativnom skupu u Gostunu.

Ceremoniji će prisustvovati i ministar spoljnih poslova Bugarske Kristijan Vigenin, na čiju inicijativu se organizuje ovaj događaj, kao i prvi potpredsednik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore Igor Lukšić.

Tom prilikom, obeležiće se i sećanje na železničku nesreću koja se dogodila 26. januara 2006. godine, kod mesta Bioče u blizini Podgorice, u kojoj je stradalo četrdeset i troje ljudi.

Pre deset godina autobus sa 48 đaka i njihovih nastavnika iz bugarskog grada Svistova, koji su se vraćali sa ekskurzije iz Dubrovnika, sleteo je u reku Lim. Nesreća se dogodila kod mesta Gostun, na putu Prijepolje-Bijelo Polje.

Šefovi diplomatije Srbije, Crne Gore i Bugarske imaće odvojene razgovore sa predsednikom Opštine Bijelo Polje i predsednikom Opštine Prijepolje, a zajednička izjava za predstavnike medija planirana je u Prijepolju.

Delegacije tri ministra će posetiti i manastir Mileševa.

Bugarski ministar Vigenin će potom prirediti radni ručak u čast ministra Mrkića i ministra Lukšića.
Ključne reči: Bugarska Ivan Mrkić