gototopgototop
ponedeljak, 03. mart 2014. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Izjava ministra spoljnih poslova Republike Srbije Ivana Mrkića posle prvog dana javne rasprave Međunarodnim sudom pravde
+ larger fontnormal font- Smaller font
Početak usmene rasprave pred Međunarodnim sudom pravde o uzajamnim tužbama Hrvatske i Srbije, danas u Hagu, od izuzetne je važnosti sa aspekta utvrđivanja istine o događajima koji su se dešavali u prošlom veku na teritoriji Hrvatske.

Srbija nije inicirala ovaj spor bez obzira na brojne zločine počinjene nad srpskim življem u građanskom ratu na teritoriji Hrvatske. Pokazali smo kako gledamo na budućnost našom spremnošću da se tužbe povuku. Međutim, poznato je da dogovor nije postignut, jer Hrvatska smatra da uslovi za povlačenje tužbi nisu ispunjeni.

Naš stav je da bolna pitanja iz prošlosti treba sada ostaviti pravnim timovima i Međunarodnom sudu pravde, sa uverenjem da su istina, pravo i činjenice na našoj strani.

Ovom prilikom bih istakao da prioritet Vlade Srbije ostaje izgradnja dobrosusedskih odnosa, mir i stabilnost u regionu. Naš interes i želja je da tragični događaji iz prošlosti ne utiču na sadašnji nivo bilateralnih odnosa, položaj Srba u Hrvatskoj i buduću saradnju sa Hrvatskom.

Izjavu na engleskom jeziku pogledajte na sledećem linku.

Izjavu na francuskom jeziku pogledajte na sledećem linku.