gototopgototop
četvrtak, 23. januar 2014. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Poseta MSP Ivana Mrkića Bugarskoj
+ larger fontnormal font- Smaller font
Mrkić - PlevnelijevMinistar spoljnih poslova Republike Srbije Ivan Mrkić boravio je danas u zvaničnoj poseti Republici Bugarskoj.

Ministar Mrkić je imao niz sastanaka na najvišem državnom nivou. Sastao se u Sofiji sa predsednikom Republike Bugarske Rosenom Plevnelijevim, premijerom Plamenom Orešarskim, predsednikom Narodnog sobranja Mihailom Mikovim i ministrom inostranih poslova Kristijanom Vigenionom.

Bugarski zvaničnici čestitali su otpočinjanje pregovora Srbije za pristupanje EU i ponudili da svojim iskustvom i savetima stručnjaka pomognu Srbiji u procesu pristupnih pregovora.

Ministar Mrkić naglasio je važnost podrške Bugarske našoj zemlji na putu ka EU, napominjući da su diplomatski odnosi dve zemlje Srbije uspostavljeni pre 135 godina i dva naši narodi imaju dosta sličnosti i zajedničkih interesa.

Tokom razgovora postignuti su i konkretni dogovori da se u martu održi zajednička sednica vlada dveju zemalja i da se intenzivno radi na usaglašavanju Memoranduma o dobrosusedskoj saradnji.

Teme razgovora bila su i druga bilateralna pitanja, kao što su pogranično područje, nacionalne manjine, izgradnja „Južnog toka" i autoputa.

 


Za vreme posete Sofiji, ministar Mrkić dao je odvojene intervjue za Bugarsku nacionalnu televiziju i Bugarski nacionalni radio čiji se snimci mogu pogledati putem sledećih linkova:

http://bnt.bg/part-of-show/sa-rbiya-po-pa-tya-ka-m-evropa-va-nshniyat-minista-r-ivan-ma-rkich

http://bnr.bg/post/100289818/ivan-markich-balgaria-e-prioritetna-za-sarbia-strana

Ključne reči: Bugarska Ivan Mrkić