gototopgototop
petak, 15. novembar 2013. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Saopštenje za javnost
+ larger fontnormal font- Smaller font
Sorry, you have not enough rights to view this image.Otpravnik poslova Ambasade Republike Srbije u Zagrebu Bosa Prodanović je, povodom sve učestalijih incidenata čija su meta Republika Srbija i Srbi u Hrvatskoj, izrazila oštar protest pomoćniku ministra spoljnih poslova Republike Hrvatske Željku Kuprešaku.

Hrvatskoj strani je preneto da su poslednji napadi na Generalni konzulat Srbije u Rijeci, isticanje u Zagrebu antisrpskog plakata „srpsko porodično stablo" na kome su prikazani obešeni Srbi, ispisivanje grafita na srpskim kućama u kojima se Srbi pozivaju da napuste Hrvatsku, kao i ukupna antisrpska kampanja povodom postavljanja dvojezičnih tabli u Vukovaru, neprihvatljivi i uznemirujući.

Navedeni incidenti i izraženi govor mržnje prema srpskoj zajednici u Hrvatskoj su, nažalost, najjasniji dokaz veoma teških uslova u kojima Srbi u Hrvatskoj žive. Posebno zabrinjava učestalost incidenata i činjenica da ih niko od zvaničnih organa Hrvatske do sada nije javno osudio.

Srbija želi da sa Hrvatskom razvija dobre odnose, a od nje, kao susedne zemlje i članice EU, očekuje da spreči dalje jačanje antisrpske kampanje i da Srbima koji tamo žive obezbedi sva prava koja im, po evropskim standardima i hrvatskom zakonodavstvu, pripadaju.
Ključne reči: Hrvatska