gototopgototop
utorak, 29. oktobar 2013. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Susret PMSP za EU Ljubice Vasić i šefa delegacije EU u Beogradu Majkla Devenporta
+ larger fontnormal font- Smaller font
ljubica-vasic-250Pomoćnik ministra spoljnih poslova za EU Ljubica Vasić razgovarala je danas sa šefom Delegacije EU u Beogradu ambasadorom Majklom Devenportom. U razgovoru su razmotrena pitanja evropskih integracija Srbije, primene Briselskih sporazuma između Beograda i Prištine i početka pregovora Srbije za pristupanje EU.
Ocenio je da su odnosi Srbije i EU ušli u novu fazu junskom odlukom Evropskog saveta da otvori pregovore o članstvu sa Republikom Srbijom. Visoko je ocenio rezultate koje je postigla Vlada Srbije na planu ispunjavanja političkih kriterijuma, implementacije Briselskog sporazuma i reformi, što je potvrđeno i u najnovijem izveštaju Evropske komisije. Veoma uspešnim je ocenio i dosadašnji proces analitičkog pregleda poglavlja 23, 24 i 32 i izrazio nadu u što skoriji početak pregovora Srbije sa EU.
Pomoćnik ministra Ljubica Vasić je podvukla da su Republika Srbija i njeni državni organi u potpunosti posvećeni procesu evropskih integracija. Izrazila je nadu da će izbori na Kosovu 3. novembra, uprkos potezima i opstrukciji Prištine, proteći mirno i da će Srbi na njih izaći u velikom broju. U tom kontekstu je izrazila i očekivanje da će Evropska komisija što pre dostaviti Vladi Srbije pregovarački okvir, što bi omogućilo da se Međuvladina konferencija održi do kraja ove godine, a najkasnije u januaru 2014. kako je junskom odlukom Evropskog saveta i određeno. Posebno je istakla značaj koji Vlada Srbije pridaje projektima i obuci vezano za implementaciju pravnih tekovina EU, kao i reformi javne uprave i ulozi Sektora za EU u pripremi i razradi pregovaračkog procesa Srbije.