gototopgototop
четвртак, 24. октобар 2013. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Дан Уједињених нација
+ larger fontnormal font- Smaller font
UN-HQ-buildingДан Уједињених нација, 24. октобар, обележава се у знак сећања на усвајање Повеље светске организације, која је ступила на снагу на тај дан 1945. године, по окончању Другог светског рата.

Генерални секретар светске организације Бан Ки мун, поручио је да је Дан УН, прилика да се призна колико "та незамењива Организација доприноси миру и општем развоју".
Он је упозорио да је сукоб који и даље траје у Сирији највећи безбедносни изазов за свет. Бан Ки Мун је подсетио да милиони људи зависе од хуманитарне помоћи Уједињених нација.

"Стручњаци УН раде заједно са представницима Организације за забрану хемијског оружја на уништавању залиха које поседује Сирија и ми се залажемо за дипломатско решење да би се зауставила патња људи која предуго траје", нагласио је Бан.

Као један од изазова који се налазе пред светском организацијом, генерални секретар УН, поменуо је и одрживи развој, који би у наредном периоду требало да постане реалност.

"На Дан УН обећајмо да ћемо се заједно заложити за идеале који су постојали приликом оснивања ове организације и да ћемо заједно сарађивати на успостављању мира, развоју и поштовању људских права", закључио је Бан.

Када су основане, Уједињене нације су имале 51 земљу чланицу, а данас 193 државе имају представнике у згради на Ист риверу у Њујорку.

Поред седишта организације у Њујорку, своје испоставе УН имају и у Женеви, Бечу и Најробију.

Савет безбедности, као најутицајније тело УН, броји 15 чланова, од којих је пет сталних - Кина, Француска, САД, Русија и Велика Британија. 10 несталних чланица се ротира. Сада су несталне чланице Савета безбедности - Аргентина, Аустралија, Азербејџан, Гватемала, Лускембург, Мароко, Пакистан, Република Кореја, Руанда и Того.
Процењује се да је годишњи буџет УН око пет милијарди долара, од чега највећи део одлази на мировне мисије под окриљем те организације широм света.

Први човек УН Банк Ки Мун изабран је 1. јануара 2007. године. Од 2011. године у другом мандату, води светску организацију, и на тој функцији ће бити до краја 2016. године.

Од септембра 2012. до септембра ове године, председник Генералне скупштине УН био је Вук Јеремић, бивши шеф дипломатије Србије.
Кључне речи: УН