gototopgototop
субота, 12. октобар 2013. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Министар спољних послова Републике Србије Иван Мркић разговарао са замеником министра иностраних послова НР Кине Сунг Таом
+ larger fontnormal font- Smaller font
8- DSC6657 Министар спољних послова Републике Србије Иван Мркић разговарао је 12. октобра са замеником министра иностраних послова НР Кине Сунг Таом, који је у Београду боравио због координационог састанка са кинеским амбасадорима из региона Централне и Источне Европе, у склопу припрема за одржавање самита Кине и земаља ЦИЕ у Букурешту, крајем новембра ове године. Министар Мркић и заменик министра Сунг оценили су да односе Србије и Кине карактерише традиционално пријатељство и висок степен међусобног поверења и подршке. Истакли су велики значај недавне посете председника Николића Кини и заједничког рада на реализацији договора који су том приликом постигнути.

Министар Мркић је нагласио да Србија придаје велики значај јачању стратешког партнерства и продубљивању сарадње са Кином и изразио задовољство због сусрета са кинеским министром Вангом током посете председника Николића Кини. Мркић је кинеском госту поновио да очекује да МИП Ванг ускоро посети Србију.

Заменик министра спољних послова Сунг рекао је да је Кина спремна за даље јачање сарадње са Србијом на привредном плану и у другим областима, као и на интензивирање политичког дијалога. Потврдио је кинеску подршку суверенитету и територијалном интегритету Србије и напорима наше земље за мирно решење питања Косова и Метохије путем дијалога са Приштином, изразивши уједно кинеску захвалност на принципијелној подршци Србије политици једне Кине.

Министар Мркић и ЗМИП Сунг, који је уједно и генерални секретар секретаријата за сарадњу Кине и земаља ЦИЕ, разговарали су и о припремама за одржавање самита Кина-ЦИЕЗ, који ће се крајем новембра ове године одржати у Букурешту. Обострано је оцењено да сарадња Кине и земаља ЦИЕ бележи узлазни тренд и представља веома важну и корисну платформу за даље интензивирање односа и сарадње.
Кључне речи: Кина Иван Мркић