gototopgototop
sreda, 16. oktobar 2013. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Predsednik Hrvatske Ivo Josipović gost Beograda
+ larger fontnormal font- Smaller font
josipovic-srbijaNajviši srpski zvaničnici sa Josipovićem: Na dnevnom redu su nove i stare teme - o ćirilici, ratnim zločinima, nestalim osobama, penzijama za izbegle, pravima manjina, ali i tužbe i kontratužbe za genocid, koje su Hrvatska i Srbija međusobno podnele pred Međunarodnim sudom pravde.
Ispred Palate Srbija, hrvatskom predsedniku priređen je svečani doček.

Sa gostom iz Zagreba najpre je razgovarao predsednik Srbije Tomislav Nikolić. Predsednicima su se zatim pridružile i državne delegacije. U delegaciji Srbije su, pored predsednika Nikolića, i ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić, ministar pravde Nikola Selaković, ambasador Srbije u Hrvatskoj Stanimir Vukićević i savetnici predsednika: Marko Djurić, Oliver Antić, Predrag Mikić i Stanislava Pak Stanković. U delegaciji Hrvatske pored Josipovića su ministar branitelja Predrag Matić, zamenik ministra spoljnih i evropskih poslova Joško Klisović, ambasador Hrvatske u Srbiji Gordan Markotić i savetnici: za spoljne poslove Romana Vlahutin, za evropske poslove Mirjana Mladineo, za unutrašnju politiku Siniša Tatalović, za privredu Tamara Obradović Mazal. Potpisan je Sporazum o saradnji Fakulteta političkih nauka u Beogradu i Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu.

U odnosima dve zemlje postoje nerešena pitanja, ali predsednici su istakli spremnost da o tim pitanjima razgovaraju i ukazuju na potrebu jačanja saradnje.
Predsednik Hrvatske prisustvovao je sinoć srpskoj premijeri opere akademika Isidore Žebeljan "Dve glave i devojka" u Jugoslovenskom dramskom pozorištu u okviru 45. Bemusa.
Ključne reči: Hrvatska Ivan Mrkić