gototopgototop
ponedeljak, 09. septembar 2013. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Srbi iz dijaspore u poseti Ministarstvu spoljnih poslova
+ larger fontnormal font- Smaller font
IMG 9100Državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije Vera Mavrić, 09. septembra 2013. godine, primila je delegaciju privrednika iz dijaspore koji su predstavili inicijativu osnivanja „Nacionalnog saveta privrednika iz dijaspore ". Razgovoru su prisustvovali pomoćnik ministra spoljnih poslova ambasador Šani Dermaku, direktor Kancelarije za dijasporu i Srbe u regionu, dr Slavka Drašković, načelnik Odeljenja za migracionu politiku, dijasporu i socijalne sporazume Goran Krajnović i pomoćnik direktora Kancelarije za dijasporu i Srbe u regionu, Vukman Krivokuća.

U delegaciji privrednika iz dijaspore bili su Srboljub Lukić iz Finske, Zoran Jovković Hagert iz Švedske, Jovica Božić iz Velike Britanije, Ljubomir Ćurčić iz Ruske Federacije, Branislav Knežević iz Nemačke, Zoran Djurčin iz Kanade i Radivoje Petrikić iz Austrije.

Na sastanku je razgovarano o radu „Nacionalnog saveta privrednika iz dijaspore" i načinima za bolje poslovno povezivanje dijaspore i matice, odnosno doprinosu koji društveno i privredno angažovani, uspešni, pojedinci mogu imati u razvoju Srbije.

Državni sekretar Vera Mavrić je istakla da je Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije otvoreno za sve inicijative koje dolaze od naše dijaspore a odnose se na poboljšanje položaja i zaštite interesa naših građana koji žive i rade u inostranstvu, što je jedan od državnih prioriteta. Istovremeno, naglasila je da će Ministarstvo, u saradnji sa drugim resorima i organizacijama, podržati prihvaćene ideje i uključiti se u njihovu realizaciju, preko mreže svojih diplomatsko-konzularnih predstavništava i dati svoj doprinos angažovanju nedovoljno iskorišćenih potencijala dijaspore kao jednog od faktora saradnje sa zemljama prijema, radi unapređenja privrednih, naučnih, inovatorskih, uslužnih i drugih kapaciteta.