gototopgototop
ponedeljak, 26. avgust 2013. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Mrkić: Veoma uspešna poseta Pekingu
+ larger fontnormal font- Smaller font
mrkic-u-kiniMinistar spoljnih poslova Ivan Mrkić, koji u ovkiru delegacije Srbije boravi u poseti Pekingu, ocenio je da potpisani sporazumi sa Kinom predstavljaju konkretizaciju opšte političke atmosfere koja postoji između dve zemlje, a koja nikada u prošlosti nije postojala.

"Vrlo uspešna poseta i vrlo konkretni dogovori koji znače podršku Srbiji i njenom privrednom razvoju, ali i dogovori koji znače podršku našem teritorijalnom integritetu. Sve ono što zagovaramo kad je reč o Kosovu, podržava i Kina", istakao je Ivan Mrkić posle susreta sa kineskim ministrom spoljnih poslova Vangom Ji.

Ministar Mrkić je sa svojim kineskim kolegom razgovarao o nizu tema koje nisu bile na dnevnom redu predsednika dve zemlje.
"Dogovorili smo se da ćemo se sresti na zasedanju Generalne skupštine UN, a i predsednik Kine i ministar spoljnih poslova su spremno dočekali pozive da dođu u Beograd", rekao je Ivan Mrkić i izrazio uverenje da će u narednim mesecima biti precizirano kada će se poseta realizovati.

Takođe, ministar Mrkić je istakao da je već prvog dana boravka delegacije na čelu sa predsednikom Tomislavom Nikolićem u Pekingu izvesno da je reč o veoma uspešnoj poseti.
"Koliki je značaj posete predsednika Nikolića govori i činjenica da je posle izbora novog kineskog rukovodstva ovo bila prva poseta jednog šefa države iz istočne i centralne Evrope. To ukazuje na značaj koji nam je ovde dat, kako u pogledu tretmana tako i sadržaja svega što je dogovoreno", rekao je Mrkić.

Ministar Mrkić je ukazao da je Kina ne samo druga svetska ekonomska sila, već i zemlja koja ima najveće devizne rezerve, najviše izvozi u svetu i u kojoj su najveće investicije iz sveta. "Sa takvom zemljom je naš predsednik danas potpisao deklaraciju, a to se retko događa. To treba narod da zna, da kineske vlasti ne potpisuju svaki dan deklaracije tog tipa", ukazao je šef srpske diplomatije.
Susret PR RS T. NIkolića sa predsednikom Svekineskog narodnog kongresa (Parlamenta) Zhang Dejiangom


Susret PR RS sa premijerom Državnog saveta (Vlade) NR Kine Li Keqiangom


Ceremonija dobrodošlice


Susret PR RS sa Xia Baolong-om partijskim sekretarom KPK Provincije Zhe Jiang


Susret PR RS sa predsednikom NR Kine Xi Jinpingom

Ključne reči: Kina Ivan Mrkić