gototopgototop
понедељак, 26. август 2013. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Мркић: Веома успешна посета Пекингу
+ larger fontnormal font- Smaller font
mrkic-u-kiniМинистар спољних послова Иван Мркић, који у овкиру делегације Србије борави у посети Пекингу, оценио је да потписани споразуми са Кином представљају конкретизацију опште политичке атмосфере која постоји између две земље, а која никада у прошлости није постојала.

"Врло успешна посета и врло конкретни договори који значе подршку Србији и њеном привредном развоју, али и договори који значе подршку нашем територијалном интегритету. Све оно што заговарамо кад је реч о Косову, подржава и Кина", истакао је Иван Мркић после сусрета са кинеским министром спољних послова Вангом Ји.

Министар Мркић је са својим кинеским колегом разговарао о низу тема које нису биле на дневном реду председника две земље.
"Договорили смо се да ћемо се срести на заседању Генералне скупштине УН, а и председник Кине и министар спољних послова су спремно дочекали позиве да дођу у Београд", рекао је Иван Мркић и изразио уверење да ће у наредним месецима бити прецизирано када ће се посета реализовати.

Такође, министар Мркић је истакао да је већ првог дана боравка делегације на челу са председником Томиславом Николићем у Пекингу извесно да је реч о веома успешној посети.
"Колики је значај посете председника Николића говори и чињеница да је после избора новог кинеског руководства ово била прва посета једног шефа државе из источне и централне Европе. То указује на значај који нам је овде дат, како у погледу третмана тако и садржаја свега што је договорено", рекао је Мркић.

Министар Мркић је указао да је Кина не само друга светска економска сила, већ и земља која има највеће девизне резерве, највише извози у свету и у којој су највеће инвестиције из света. "Са таквом земљом је наш председник данас потписао декларацију, а то се ретко догађа. То треба народ да зна, да кинеске власти не потписују сваки дан декларације тог типа", указао је шеф српске дипломатије.
Сусрет ПР РС Т. НИколића са председником Свекинеског народног конгреса (Парламента) Зханг Дејиангом


Сусрет ПР РС са премијером Државног савета (Владе) НР Кине Ли Кеqиангом


Церемонија добродошлице


Сусрет ПР РС са Xиа Баолонг-ом партијским секретаром КПК Провинције Зхе Јианг


Сусрет ПР РС са председником НР Кине Xи Јинпингом

Кључне речи: Кина Иван Мркић