gototopgototop
петак, 23. август 2013. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Министар Мркић у посети Народној Републици Кини
+ larger fontnormal font- Smaller font
Иван МркићМинистар спољних послова Републике Србије Иван Мркић боравиће од 26. до 29. августа у посети Народној Републици Кини, као члан државно-привредне делегације коју предводи Председник Србије Томислав Николић.
Mинистар Мркић састaће се 26. августа са кинеским колегом Вангом Јием. Ово је прва посета српског руководства откако је изабрано ново руководство НР Кине. 
Односе Србије и Кине карактерише традиционално пријатељство, дубоко међусобно поверење и узајамна подршка у најважнијим питањима од националног интереса. О томе сведочи стратешко партнерство две земље, као највиши статусни ниво односа, успостављено 2009. године.
Уочи посете, шеф српске дипломатије Иван Мркић, поручио је за кинеску државну агенцију Синхуа: "Односи између Србије и Кине су на историјски највишем нивоу до сада. Имамо у виду тесну и фреквентну сарадњу на свим нивоима и диверзификованост те сарадње по ширини и врстама, тако да се обујмљује практично свака област живота. Разуме се, да главни тон дају несвакидашње блиски политички односи, као да нас географија уопште не раздваја".
Министар Мркић такође је додао да о свим најважнијим питањима постоје практично идентична виђења као и међусобна подршка сходно потенцијалима и могућностима.
"Ми смо Кини неизмерно захвални за подршку нашем територијалном интегритету, а уверени смо да ће наше пријатељство јачати кроз долазеће декаде. Посебно нас радује велики успех кинеског руководства и народа на свим пољима развоја. Србија Кини искрено жели све најбоље, као што се то жели правом пријатељу", рекао је Мркић.
Кључне речи: Кина Иван Мркић