gototopgototop
sreda, 21. avgust 2013. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
„Preduslov za jačanje dobrosusedskih odnosa“
+ larger fontnormal font- Smaller font
Ivan MrkićŠef srpske diplomatije Ivan Mrkić o mogućem povlačenju međusobnih tužbi između Srbije i Hrvatske.

"Ko bi, uopšte, mogao da zamisli održavanje i jačanje dobrosusedskih odnosa kroz stalna sporenja i tužbe i to za nešto što je najgore: genocid", ukazuje za "Danas" Ivan Mrkić, ministar spoljnih poslova Srbije, govoreći o potrebi da Srbija i Hrvatska povuku međusobne tužbe za genocid.

„Mi verujemo da hrvatsko i naše rukovodstvo iskreno žele da prošlost postane stvar izučavanja stručnjaka, istoričara, a da se naše vlade bave sadašnjošću i budućnošću".
"Nije reč ni o kakvom izbegavanju onoga što se u istoriji srpsko-hrvatskih odnosa zbivalo. Ona je nažalost prepuna ekstrema koje ne želim ni da pominjem. Hrvatska je uspešno zakoračila u briselski klub, a i Srbija ima svojevrsnu pristupnu ulaznicu. Ako želimo da budemo u istom društvu, svi moramo iskreno i sa puno vere da prihvatimo pravila i modele ponašanja u tom društvu. Zar to samo po sebi ne govori koliko je izlišno da se obasipamo tužbama i kontratužbama? Šta bismo time učinili našim naraštajima? Srećom, već ima mnogo takvih koji nisu iskusili užase svih proteklih ratova", smatra ministar Mrkić.
Ključne reči: Hrvatska Ivan Mrkić