gototopgototop
utorak, 13. avgust 2013. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ivan Mrkić: ,,Srbija ne sprovodi politiku asimilacije manjina"
+ larger fontnormal font- Smaller font
Ivan MrkićMinistar spoljnih poslova Ivan Mrkić ocenio je danas da je Srbija na samom vrhu po poštovanju, zaštiti i institucionalnoj pomoći nacionalnim manjinama i da nikada nije sprovodila politiku asimilacije manjina.

Mrkićeva izjava usledila je pošto je rumunski predsednik Trajan Basesku, kako je prenela agencija Ađerpres, sinoć pozvao sve susedne zemlje da se prema Rumunima koji u njima žive ophode kao što se Rumunija ophodi prema svojim manjinama.

Basesku je, prema nekim rumunskim medijima, kritikovao Srbiju i druge zemlje regiona zbog položaja Vlaha, ali i sama vlaška udruženja zbog njihove neorganizovanosti.

Ministar Mrkić je, izrazio uverenje da predsednik Basesku nije imao lošu nameru prema Srbiji jer se, kako je rekao, radi o lideru "izuzetno prijateljskog naroda".
"Nismo dobili pun tekst istupanja predsednika Baseskua o kome govorite, tako da bi bilo neprimireno da komentarišem njegov sadržaj. Lično, ne verujem da je predsednik Basesku imao nameru da nešto ružno o nama kaže, jer se radi o lideru nama izuzetno prijateljskog naroda", kazao je šef srpske diplomatije.

Srbija je, prema njegovim rečima, izuzetak u odnosu na mnoge države sveta, a i neke u našem području "jer nikada, čak ni u doba socijalizma ni načelno ni u praksi nije sprovodila politiku asimilacije manjina".
"Po ocenama Saveta Evrope i Evropske unije, Srbija je na samom vrhu po poštovanju, zaštiti i institucionalnoj pomoći nacionalnim manjinama. Prema tome, mislim da svako može na nas samo da se ugleda kada je reč o nacionalnim manjinama, a i našoj demokratičnosti uopšte, jer se ona kali već dva veka", poručio je Mrkić.

Basesku je, govoreći na otvaranju letnjeg Univerziteta u mestu Izvoru Murešului u okrugu Hargita u Transilvaniji, kojem su prisustvovali lideri organizacija Rumuna u susednim zemljama i na Balkanu, pozvao Rumune van zemlje da pokažu solidarnost, jer "podele zajednica u različita zavađena udruženja otežavaju proces finansiranja njihovih programa".

Basesku je istakao da se mnogi Vlasi ne izjašnjavaju kao Rumuni, "što je razlog zbog koga se ne mogu formirati škole na rumunskom", ali i da je "politika čiji je cilj asimilacija Rumuna", koja je, kako je rekao, bila tolerisana za vreme komunističkog režima, "dala rezultate".

Lideri organizacija Rumuna u susednim zemljama i na Balkanu upozorili su da će se, ukoliko im Rumunija ne pomogne, proces asimilacije ubrzati, a rumunske zajednice u zemljama u kojima žive nestati.
Ključne reči: Rumunija Ivan Mrkić