gototopgototop
четвртак, 15. август 2013. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Саопштење поводом ситуације у Египту
+ larger fontnormal font- Smaller font
zastava egiptaС обзиром на најновији развој безбедносне ситуације у Египту где је у четвртак 14. августа уведено ванредно стање, на основу информација из амбасаде Србије у Каиру, Министарство спољних послова упозорава грађане Србије који су на летовању у египатским летовалиштима, да се забрана кретања коју су увеле египатске власти, од 19h do 6h, односи и на туристе. Стога, апелујемо на туристе из Србије, којих је 700 у Хургади, да не напуштају хотелске комплексе у том периоду. Осим тога, остаје и наша снажна препорука да наши грађани буду додатно опрезни на јавним местима, да избегавају сва окупљања чак и она која су наизглед мирна и да не путују у велике градове. Посебан опрез саветујемо петком, после молитве. С обзиром да је расплет ситуације неизвестан, остајемо при томе да грађани Србије не би требало да путују у Египат на летовање.
За сада су грађани Србије добро, безбедни су и нико од њих се није обраћао српској амбасади са захтевом за било какву врсту ванредне помоћи због новонастале ситуације у Египту.
Амбасада Републике Србије у Каиру дежурна је 24 сата, у сталном је контакту са туристичким водичима и агенцијама, као и са властима у Египту, непрестано прати развој ситуације у целој земљи а посебно у туристичким местима где су концентрисани наши туристи.
У Министарству спољних послова од почетка сукоба формиран је кризни штаб, који је у сталном заседању и редовно процењује политичко - безбедносну ситуацију у Египту.

Дежурни телефони у амбасади у Каиру су +2022736-5494, +2022735-4061.
Телефон конзула Мирослава Митровића + 201222248114.

Министарство ће и даље обавештавати јавност о најновијем развоју кризе и о безбедносним аспектима боравка наших грађана у Египту.
Кључне речи: Египат