gototopgototop
nedelja, 14. jul 2013. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Otvorena vrata za saradnju Kube i Srbije u oblasti medicine i farmacije
+ larger fontnormal font- Smaller font
Ivan MrkićMinistar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić zvanično je, prošle nedelje, posle više odlaganja, posetio Kubu. Reč je o prvoj bilateralnoj poseti ministra Mrkića jednoj zemlji Latinske Amerike, kao i o prvoj bilateralnoj poseti zvaničnika srpske vlade Havani, zbog čega joj je dat veliki značaj. Tokom dvodnevne posete Havani, ministra spoljnih poslova Srbije primili su potpredsednik vlade Kube, predsednik parlamenta i ministar spoljne trgovine i investicija, a domaćin je bio šef kubanske diplomatije.

Razgovori ministra Mrkića sa kubanskim zvaničnicima bili su konkretni i ticali su se projekata od kojih bi profitirale obe zemlje, pre svega u oblasti medicine, farmaceutike, biotehnologije, poljoprivrede i privrede. Boravak našeg ministra u Havani je rezultirao i dogovorom o poseti privrednih delegacija dve zemlje, finalizaciji brojnih sporazuma koji olakšavaju saradnju u oblastima zdravstva, borbe protiv trgovine narkoticima, pravosuđa i kulture. Planirano je učešće Srbije na predstojećem sajmu trgovine u Havani gde će učestvovati firme iz preko 70 zemalja. Pripremljen je i teren za ubrzano pristupanje Srbije važnim projektima za lečenje kancera, dijabetesa itd.

Kuba je jedna od vodećih zemalja u istraživanju genetskog inženjeringa i biotehnologije jer je u toj oblasti postigla izvanredne svetski priznate rezultate. Naučni rezultati u toj oblasti su najvažniji izvozni artikal Kube koji donosi znatne prihode. Medicinski produkti i usluge nadmašuju zaradu od izvoza šećerne trske. Kubanski naučnici su proizveli medikament protiv gangrene čijom primenom bi broj amputacija zbog tog teškog oboljenja u srpskim bolnicama, bio sveden na minimum, a sada se u Srbiji godišnje vrši oko 4000 takvih zahvata. Medikamenti protiv kancera u našoj zemlji se nabavljaju raznoraznim nekontrolisanim putevima sa svim mogućim neželjenim posledicama po naše bolesnike, jer država nema potreban uvid, niti uveden sistem u tim nabavkama. Razgovarano je i o mogućnostima saradnje srpskih i kubanskih naučnika sa ciljem da se zajednički proizvode medikamenti protiv najtežih bolesti.

Poseta je bila prilika da se dogovore konkretni modaliteti rešavanja duga Kube prema našim firmama kroz eventualno ugovaranje zajedničkih poslova.

Poseta je realizovana na liniji spoljnopolitičkog opredeljenja Srbije za jačanje saradnje sa zemljama Latinske Amerike. Predstavlja deo aktivnosti započetih učešćem najviše državne delegacije Srbije predvođene predsednikom Tomislavom Nikolićem, na Prvom samitu Zajednice država Latinske Amerike i Kariba (CELAC) i EU, održanom u Santjagu januara ove godine. Organizacija tog skupa bila je potvrda zainteresovanosti EU i njenih država članica pojedinačno, za unapređenje saradnje sa regionom Latinske Amerike i Kariba, koji se na globalnom nivou prepoznaje po rastućoj ekonomskoj snazi i političkoj relevantnosti. Srbija tu pronalazi svoj interes, posebno imajući u vidu njeno pozitivno nasleđe u odnosima sa tim zemljama. Na političkom planu, od naglašenog značaja je podrška tih zemalja stavovima Srbije kada je reč o Kosovu i Metohiji - od 33 zemlje, praktično dve trećine ( 21 država) nije priznalo nezavisnost Kosova.

Kuba je zemlja nesumnjivog političkog autoriteta u regionalnim okvirima, aktuelni predsedavajući CELAC i aktivni član regionalnih grupacija ALBA, ACS, ALADI. Njen stav je jedna od referentnih tačaka za mnoge regionalne države u njihovom pozicioniranju prema pitanju Kosova i Metohije.

Kuba je osvedočeni višedecenijski prijatelj srpskog naroda, koja nam je davala podršku čak i kada smo bili bombardovani. Ona, zajedno sa drugim latinoameričkim zemljama, prolazi kroz istorijske društveno-političke i privredne promene, koje nam obezbeđuju da osnažimo naše prisustvo, pre svega ekonomsko, na tom kontinentu.

Sa Kubom smo ovih dana proslavljali 70 godina diplomatskih odnosa pri čemu je u Srbiji upriličen niz zajedničkih aktivnosti i kulturnih događaja.
Ključne reči: Kuba Ivan Mrkić