gototopgototop
petak, 12. jul 2013. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Mrkić sa potpredsednikom kubanske vlade Del Torom
+ larger fontnormal font- Smaller font
Mrkić KubaMinistar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić sastao se sa potpredsednikom kubanske vlade Ulisom Del Torom i to na inicijativu kubanske strane, van ranije ugovorenog programa, čime je Del Toro želeo lično da izrazi zadovoljstvo kubanskog rukovodstva zbog toka, sadražaja i rezultata Mrkićevih razgovora u Havani.

Del Toro je konstatovao da su politički odnosi dveju zemalja izuzetno dobri i pohvalio je dogovore o budućoj saradnji u oblasti zdravstva, poljoprivrede, građevine i turizma.

Takođe, Del Toro je na sastanku sa Mrkićem uputio najsrdačnije pozdrave vladi Srbije i ponovio poziv predsedniku Nikoliću da poseti Kubu.

Tokom višednevne posete Kubi ministar Mrkić je imao razgovore sa ministrom inostranih poslova Brunom Rodrigesom i ministrom spoljne trgovine Rodrigom Malmijerkom.
Nakon susreta sa Rodrigesom tokom kojeg je bilo reči o mogućnostima za intenziviranje saradnje dve zemlje, posebno ekonomske, Mrkić je ocenio da su oslonci za saradnju Srbije i Kube veoma jaki i da dve zemlje traže prostor da, kroz reforme koje sprovode, osnaže veze, naročito na polju privrede.

Tokom susreta sa Malmijerkom dogovoren je konkretan program aktivnosti za razvoj privredne saradnje dve zemlje, kao i mere za poslovno-istraživačko povezivanje u oblasti zdravstva i farmaceutske industrije, pre svega radi saradnje u oblasti sprečavanja i lečenja kancera.

Šef srpske diplomatije je razgovarao i sa predsednikom kubanskog parlamenta Estebanom Lasoom o jačanju međusobne saradnje gde će privreda biti u prvom planu, a dogovoreni su i konkretni koraci u tom cilju.

Mrkić se tom prilikom zahvalio kubanskom parlamentu i Kubi uopšte na podršci koju pruža Srbiji u vezi sa stavom Srbije o Kosovu i Metohiji.

Srpski ministar posetio je i Centar za genetski inženjering i biotehnologiju, gde je razgovarao s direktorom te institucije Luisom Ererom Martinesom o mogućnostima saradnje i najavio posetu srpske ministarke zdravlja Kubi za par meseci.

Ivan Mrkić na Kubi kod Ulisa Del Tora

Ključne reči: Kuba Ivan Mrkić