gototopgototop
četvrtak, 11. jul 2013. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Mrkić: Jačanje saradnje sa Kubom, privreda u prvom planu
+ larger fontnormal font- Smaller font
Mrkić KubaMinistar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić sastao se danas, drugog dana zvanične posete Kubi, s predsednikom kubanskog parlamenta Estebanom Lasoom, a tokom razgovora usaglašeno je jačanje međusobne saradnje, gde će privreda biti u prvom planu, i dogovoreni konkretni koraci u tom cilju.

Mrkić je, posle sastanka, izjavio da je sa Lasoom razgovarao kao sa "starim znancem", što je, kako je istakao, odraz dubokog prijateljstva naša dva naroda.

On je tom prilikom, kako je kazao, zahvalio kubanskom parlamentu i Kubi uopšte na podršci koju pruža Srbiji u vezi sa našim stavom o Kosovu i Metohiji.

"Kubanci nastavljaju sa svojim stavom koji znači, u suštini, sve ono što i mi naglašavamo kada je ovo teško pitanje na dnevnom redu", rekao je šef srpske diplomatije.

Mrkić je sa predsednikom kubanskog parlamenta, kako je naveo, razgovarao i o promenama koje su u toku na Kubi i koje se, otpočete pre otprilike dve godine, tamo sistemski sprovode.

"U tom procesu mi sada nalazimo prostor za jačanje međusobne saradnje. Mislim da će privreda biti u prvom planu, i oko toga smo se saglasili i dogovorili konkretne korake kako da sprovedemo zaključke ovakvih razgovora", istakao je ministar spoljnih poslova Srbije.

Nakon susreta sa Lasoom, Mrkić je posetio Centar za genetski inženjering i biotehnologiju, gde je razgovarao s direktorom te institucije Luisom Ererom Martinesom, čime je okončao zvaničnu posetu Kubi.

Prema njegovim rečima, cilj obilaska Centra je "da vidimo šta su Kubanci sve postigli, a znamo da su svetski priznati, i koje su mogućnosti da već sada krenemo u neke oblasti saradnje".

On je dodao da će o tome preciznije razgovarati srpska ministarka zdravlja kada poseti Kubu u narednih par meseci.

Mrkić se kasno sinoć sastao u Havani s kubanskim ministrom za spoljnu trgovinu i strana ulaganja Rodrigom Malmijerkom sa kojim je dogovorio konkretan program aktivnosti za razvoj privredne saradnje dve zemlje, kao i mere za poslovno-istraživačko povezivanje u oblasti zdravstva i farmaceutske industrije, pre svega radi saradnje u oblasti sprečavanja i lečenja kancera.

Od ostalih perspektivnih oblasti za jačanje privrednih veza, navedene su poljoprivreda, prehrambena industrija, turizam i obnovljivi izvori energije.

Bilo je reči i o dugovanjima našim preduzećima nastalim 1980-ih i zaključeno je da se nastavi traženje rešenja kako bi srpski privrednici bili namireni na adekvatan način.

Mrkić je juče razgovarao i sa svojim kubanskim kolegom Brunom Rodrigesom o mogućnostima za intenziviranje saradnje dve zemlje, posebno ekonomske.

Ministar Mrkić je ocenio da su oslonci za saradnju Srbije i Kube veoma jaki i da dve zemlje traže prostor da, kroz reforme koje sprovode, osnaže veze, naročito na polju privrede.

Srbija s Kubom ima dugu istoriju odličnih veza, podsetio je šef srpske diplomatije i ukazao da ove godine obeležavamo 70. godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Upisivanje u knjigu utisaka u Memorijnom centru "Hose Marti"


Havana - Ministar inostranih poslova Srbije Ivan Mrkić položio venac na spomenik "Hose Marti”


Mrkić: Snažni oslonci za saradnju s Kubom


Ivan Mrkić sa svojim kubanskim kolegom Brunom Rodrigezom


Ministar Mrkić sa ministrom za spoljnu trgovinu i strana ulaganja Kube Rodrigom Malmijerkom


Sastanak sa diplomatskim korom u Havani

Ključne reči: Kuba Ivan Mrkić