gototopgototop
četvrtak, 04. jul 2013. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Mrkić i Makej: Jačati bilateralne odnose i ekonomsku saradnju
+ larger fontnormal font- Smaller font
Mrkić - MakejSrbija i Belorusija će uložiti ozbiljne napore da ojačaju bilateralne odnose, a postoji puno prostora za međusobno povezivanje i unapređenje ekonomske saradnje, saglasili su se danas u Beogradu šefovi diplomatija dve države Ivan Mrkić i Vladimir Makej.
Dinamika susreta srpskih i beloruskih zvaničnika govori o "našim namerama da se zbližavamo i delimo i dobro i zlo, kao što je nekada u istoriji bilo", rekao je Mrkić na zajedničkoj konferenciji za novinare posle susreta sa Makejom.
Mrkić je rekao i da Srbija izuzetno ceni to što Belorusija podržava njen teritorijani integritet i suverenitet i zahvaljuje joj na tome. Zvanični Minsk ne priznaje nezavisnost Kosova.
Srbija i Belorusija su intenzivirale odnose u poslednje vreme, kazao je šef srpske diplomatije, podsetivši da je predsednik Srbije Tomislav Nikolić u martu boravio u poseti Minsku i da se od tada puno toga događalo.
"Mi smo odlučili da uložimo ozbiljne napore da ojačamo međusobnu saradnju i smatramo da imamo puno, puno prostora da se povezujemo, da povećamo trgovinsku razmenu, ali i da uđemo u zajedničke projekte, proizvodnje, nastup prema trećim zemljama", naglasio je Mrkić.
On je rekao da je sa Makejom imao zaista prijateljske razgovore, tokom kojih su se o svim bilateralnim pitanjima saglasili, i dodao da će uskoro biti još poseta.
"Mi smo dva vrlo bliska naroda, mnogo toga nas povezuje i prirodno je da ćemo i u budućnosti da budemo što čvršće vezani", zaključio je Mrkić, dodavši da će biti proglašena dva nova počasna konzula Belorusije u Srbiji.
Makej je sa zadovoljstvom istakao da saradnja dve zemlje postaje sve plodnija i sadržajnija što se tiče rezultata.
"Srbiju smatramo strateškim partnerom na Balkanu", naglasio je beloruski ministar.
Dodavši da je sa Mrkićem razgovarao o "mapi puta" dalje saradnje, kao produžetak naloga koji su dali šefovi naših država u martu, Makej je naglasio da je veoma važno da se iz faze samo robne razmene pređe na nivo zajedničkih preduzeća, što za Srbiju znači otvaranje novih radnih mesta i podsticaj za ekonomiju.
"To znači proširivanje postojećih i osnivanje novih preduzeća, sklapanje tehnike u Srbiji i niz drugih pitanja", objasnio je Makej.
Za septembar je, prema njegovim rečima, planirano otvaranje direktnog vazdušnog saobraćaja između Srbije i Belorusije.
Makej je dodao da je veoma važna i međuregionalna saradnja, napomenuvši da je već potpisano šest sporazuma između regiona Belorusije i Srbije i da će se takva saradnja nastaviti jer je važna za ekonomska pitanja.
Istakavši i i značaj saradnje u oblasti kulture, Makej je najavio da je ove godine planirano da se održe Dani kulture Srbije u Belorusiji, a dogodine obrnuto.
Što se tiče međunarodnih pitanja, Makej je rekao da Belorusija pruža apsolutnu podršku Srbiju u međunarodnim organizacijama, uključujući pitanja suvereniteta, integriteta i pitanje Kosova.
Ovo je bio treći susret Mrkića i Makeja i prva zvanična poseta jednog ministra spoljnih poslova Belorusije za poslednjih 19 godina.
Makej boravi u dvodnevnoj poseti Srbiji, tokom koje je razgovarao i sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, a sastaće se se i sa premijerom Ivicom Dačićem i predsednikom Narodne skupštine Nebojšom Stefanovićem.
Takođe, Makej će se sastati sa predstavnicima srpskog biznisa a u Novom Sadu će prisustvovati svečanosti otvaranja počasnog konzulata.

Susret Mrkić – MakejMrkić o unapređenju bilateralnih odnosa Srbije i BelorusijeMakej o unapređenju ekonomske saradnje sa Srbijom i otvaranju zajedničkih preduzećaKljučne reči: Belorusija Ivan Mrkić