gototopgototop
ponedeljak, 01. jul 2013. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Mrkić i Bilt: Ekonomija i razvoj da budu u centru pažnje
+ larger fontnormal font- Smaller font
Mrkić - BiltŠefovi diplomatije Srbije i Švedske Ivan Mrkić i Karl Bilt saglasili su se danas da nakon odluke o otvaranju pristupnih pregovora sa EU pažnja Srbije treba da bude usredsređena na ekonomski razvoj.
Mrkić je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Biltom rekao da su u tom kontekstu razgovarali o novim investicijama.
"Iako sada pred Srbijom stoje brojni zadaci u vezi sa putom ka EU, složili smo se da koncentracija na razvoj sada treba da bude najbitnija stvar", istakao je Mrkić. 
Bilt je ponovio da odluka o otvaranju pristupnih pregovora predstavlja novu fazu za Srbiju koja otvara mnoge mogućnosti za našu zemlju.
"Nova faza se otvara, nove mogućnosti su tu, ali sada je pitanje kako ih iskoristiti i pretvoriti u ekonomski i socijalni razvoj Srbije i drugih zemalja u regionu", rekao je Bilt.
Mrkić je istakao da je Bilt dugogodišnji prijatelj Srbije koji je često dolazio u teškim momentima za našu zemlju, ali da je uvek "imao razumevanja i da je uvek nastojao da nam pomogne, što Srbija poštuje".
Prema njegovim rečima, Bilt je naročito u poslednja tri-četiri meseca pomogao kako da se nađe pravi put do odluke Evropskog saveta.
Oni su se složili da su bilateralni odnosi dobri i da u njima ne postoji ništa što bi predstavljalo problem.
Bilt je posebno istakao novi duh saradnje među liderima regiona koji je uočio tokom boravka u Zagrebu, i to ne samo u odnosima Beograda i Prištine već i svih ostalih u regionu.
"To, u kombinaciji sa činjenicom da lideri regiona shvataju da ozbiljno moraju da uzmu u obzir ekonomska pitanja budi određeni optimizam", rekao je Bilt.
Bilt se u Vladi Srbije prethodno sastao sa premijerom Ivicom Dačićem, dok je za sutra predviđen njegov susret sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.
Nakon posete Beogradu, planirano je da švedski šef diplomatije otputuje u Prištinu.

Mrkić i Bilt - konferencija za novinare


Mrkić o odnosima Srbije i Švedske

Ključne reči: Švedska Ivan Mrkić