gototopgototop
понедељак, 01. јул 2013. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Мркић и Билт: Економија и развој да буду у центру пажње
+ larger fontnormal font- Smaller font
Мркић - БилтШефови дипломатије Србије и Шведске Иван Мркић и Карл Билт сагласили су се данас да након одлуке о отварању приступних преговора са ЕУ пажња Србије треба да буде усредсређена на економски развој.
Мркић је на заједничкој конференцији за новинаре са Билтом рекао да су у том контексту разговарали о новим инвестицијама.
"Иако сада пред Србијом стоје бројни задаци у вези са путом ка ЕУ, сложили смо се да концентрација на развој сада треба да буде најбитнија ствар", истакао је Мркић. 
Билт је поновио да одлука о отварању приступних преговора представља нову фазу за Србију која отвара многе могућности за нашу земљу.
"Нова фаза се отвара, нове могућности су ту, али сада је питање како их искористити и претворити у економски и социјални развој Србије и других земаља у региону", рекао је Билт.
Мркић је истакао да је Билт дугогодишњи пријатељ Србије који је често долазио у тешким моментима за нашу земљу, али да је увек "имао разумевања и да је увек настојао да нам помогне, што Србија поштује".
Према његовим речима, Билт је нарочито у последња три-четири месеца помогао како да се нађе прави пут до одлуке Европског савета.
Они су се сложили да су билатерални односи добри и да у њима не постоји ништа што би представљало проблем.
Билт је посебно истакао нови дух сарадње међу лидерима региона који је уочио током боравка у Загребу, и то не само у односима Београда и Приштине већ и свих осталих у региону.
"То, у комбинацији са чињеницом да лидери региона схватају да озбиљно морају да узму у обзир економска питања буди одређени оптимизам", рекао је Билт.
Билт се у Влади Србије претходно састао са премијером Ивицом Дачићем, док је за сутра предвиђен његов сусрет са председником Србије Томиславом Николићем.
Након посете Београду, планирано је да шведски шеф дипломатије отпутује у Приштину.

Мркић и Билт - конференција за новинаре


Мркић о односима Србије и Шведске

Кључне речи: Шведска Иван Мркић