gototopgototop
nedelja, 30. jun 2013. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Mrkić: Hrvatska u EU - region u dobrom pravcu
+ larger fontnormal font- Smaller font
Ministar MrkićMinistar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić izrazio je zadovoljstvo što Hrvatska postaje punopravna članica Evropske unije, jer to - kako kaže - znači da se region kreće u dobrom pravcu.
"Regija se kreće u dobrom pravcu. Mnogo mi je drago što je Hrvatska od sutra u EU. To je zaslužila. U poslednje vreme nam je izuzetno pomagala i pružala podršku na svim sastancima", rekao je Mrkić u Zagrebu.
Mrkić je podsetio da je Srbija pre par dana napravila konačni aranžman o pregovorima o pristupanju EU i izrazio nadu da će i Srbija ubrzo biti član EU, pa iako su, kako je rekao "u pitanju godine, sa istorijske tačke to je trend i nadamo se da ćemo svi u regionu ući u evropsku porodicu". 
"Postoje konkretni aranžmani između nas i Hrvatske o tome kako da se ispomažemo nadalje, a isti aranžmani postoje i sa drugim zemljama EU što će nam pomoći u pregovorima sa Briselom", ocenio je šef srpske diplomatije.
Mrkić je podsetio da su u toku razgovori o povlačenju međusobnih tužbi dve zemlje: "Od kada o tome razgovaramo, nikada nismo ušli u ćorsokak. Poznato je da i jedni i drugi želimo da to rešimo što pre i ja se nadam da će to biti vrlo brzo.
Ministar spoljnih poslova je rekao da u rešavanju pitanja penzija i nestalih ima napretka, i mada je taj problem složen, rešavamo ga i sigurno to više neće predstavljati takav problem koji će nas kočiti u napretku u svim sferama".
Upitan kako je rešen protokol na ceremoniji, poput predstavljanja i mesta na kome sedi Atifete Jahjaga, Ivan Mrkić se nasmejao:"Ne znam, ali siguran sam da smo u dobrim rukama i da su domaćini vodili računa o svim osetljivostima."
U prilog stavu da ne treba, kako je rekao, davati preveliki politički značaj pojavnim stvarima, Mrkić je pomenuo da je danas bio na ručku na kome je bio je i kosovski ministar Enver Hodzaj.
"Porazgovarali smo i mislim da takvim pojavnim oblicima ne treba davati preveliku politicku težinu, već da se koncentrišemo na ono što se zove slavlje i na činjenicu da je Hrvatska ušla u Evropsku uniju", rekao je Mrkić.

Ministar Mrkić o ulasku Hrvatske u EU


Ministar Mrkić o tužbama Srbije i Hrvatske pred sudom u Hagu


Ministar Mrkić o sedenju sa albanskim predstavnicima


Srpski vrh u Banskim dvorima


Ministar Mrkić sa Karlom Biltom i ministrima spoljnih poslova iz regiona na proslavi u Zagrebu