gototopgototop
petak, 28. jun 2013. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Zasedanje srpsko-kineskog Mešovitog komiteta za naučnu i tehnološku saradnju
+ larger fontnormal font- Smaller font
BeijingU Pekingu je 25. juna održano Drugo zasedanje srpsko-kineskog Mešovitog komiteta za naučnu i tehnološku saradnju. Delegaciju Republike Srbije, koja u Kini boravi od 24. do 28. juna 2013, predvodio je prof. dr Radivoje Mitrović, državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja (MPNTR) Repulike Srbije, a delegaclju Narodne Republike Kine je predvodio Cao Djienlin, zamenik ministra u Ministarstvu nauke i tehnologije (MNT) NR Kine. U srpskoj delegaciji su bili mr Svetlana Bogdanović, samostalni savetnik u MPNTR RS i srpski sekretar Mešovitog komiteta. Iz Ambasade Srbije u Pekingu prisustvovali su otpravnik poslova Tatjana Panajotović Cvetković, ministar savetnik za ekonomske poslove Zoran Djorđevnć i treći sekretar Mirko Kuzmanović. Delegaciju Kine, pored zamenika ministra Cao Djienlina, činili su Ma Linjing, zamenik direktora Sektora za međunarodnu saradnju MNT Kine, Sun Jian. direktor Odeljenja za Evro-Aziju Sektora za međunarodnu saradnju MNT Kine, gđa Gu Mnn, projektni analitičar MNT NRK i sekretar Mešovitog komiteta i Sjue Ćindzao, prvi sekretar u Ambasadi NRK u Beogradu.

Zamenik ministra nauke i tehnologije NR Kine Cao Ćienlin poželeo je dobrodošlicu srpskoj delegaciji i podsetio na prvo zasedanje Mešovitog komiteta za naučno-tehnološku saradnju u Beogradu 2011. godine, kada je formulisanjem projekata saradnje dat novi impuls u odnosima između dve zemlje u ovoj oblasti.

Državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja profesor dr Radoje Mitrović se zahvalio na dobrodošlici i izrazio zadovoljstvo što je 12 projekata definisanih prethodnim zasedanjem komiteta uspešno realizovano. Istakao je da Srbija vidi saradnju sa Kinom kao jedan od četiri ključna prioriteta, te da takvom. stavu nastoji da pruži sadržaj i u okviru oblasti prosvetne, naučne i tehnološke saradnje.

Zamenik ministra u Ministarstvu nauke i tehnologije NR Kine, Cao Djienlin je naglasio da Kina ima posebno dobre odnose sa Srbijom, sa kojom je i povezuju slična istorijska iskustva. Na kraju zasedanja, je izneo predlog da bi Kina mogla da primi u posetu jednu državnu delegaciju Srbije, koju bi činili predstavnici Vlade Srbije i eksperti iz oblasti nauke i tehnologije. Ova delegacija bi posetila najveće kineske naučno-istraživačke centre i tehnološke parkove. Srpska delegacija je pozdravila predlog i istakla da bi takva poseta podigla kvalitet i obim naše saradnje.
Ključne reči: Kina