gototopgototop
utorak, 18. jun 2013. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Svečano otvaranje „Dana srpskog filma u NR Kini" u Pekingu
+ larger fontnormal font- Smaller font
Xin-Dongan-CinemaU bioskopu Broadway Cinematheque Moma" u Pekingu, u prisustvu oko 140 posetilaca (kineskih građana i studenata, predstavnika kineskih institucija, diplomatskog kora i srpske dijaspore), 18. juna 2013. godine svečano je otvorena manifestacija „Dani srpskog filma u HP Kini".
Festival srpskog filma su otvorili zamenik generalnog direktora Biroa za film HP Kine, gđa Džang Ling (Zhang Ling) i šef filmske delegacije R. Srbije i savetnik za kulturu Predsednika R. Srbije Radoslav Pavlović. Prisutnima su se obratili i otpravnik poslova Ambasade R. Srbije u Pekingu Tatjana Panajotović Cvetković i glumica Tamara Dragičević.
U obraćanju posetiocima, ZGD Biroa za film HP Kine Džang Ling je u ime kineske strane čestitala otvaranje „Dana srpskog filma" i poželela toplu dobrodošlicu svim gostima na ceremoniji otvaranja. Istakla je da je film značajan most u komunikaciji među različitim kulturama i da su poslednjih godina filmski krugovi Kine i Srbije održavanjem filmskih festivala unapredili saradnju dve zemlje na polju filma i kulture uopšte. Džant je pohvalila organizaciju „Dana kineskog filma" u Srbiji u junu 2012. godine, kada je Generalni direktor Biroa za film HP Kine Džang Hungsen (Zhang Hongsen) predvodio filmsku delegaciju Kine. Izrazila je uverenje da će i „Dani srpskog filma u Kini" biti jednako uspešni i da će se srpski filmovi dopasti kineskoj publici u Pekingu i Šangaju.
Šef filmske delegacije R. Srbije i savetnik za kulturu Predsednika R. Srbije Radoslav Pavlović ocenio je u svom obraćanju da je Kina u poslednjim decenijama postala ekonomska i politička sila, koja se izuzetno ubrzano razvija, i koju sa R. Srbijom, uprkos velikoj udaljenosti i puno razlika, povezuju prijateljstvo, ljubav i poštovanje. R. Pavlović je istakao da je filmska delegacija R. Srbije došla u Kinu sa namerom da predstavi deo srpske kulture, ali da i po povratku u Srbiju otvori vrata kineskom filmu, literaturi, operi i drugim kulturno-umetničkim sadržajima.
Otpravnica poslova Ambasade Srbije u Pekingu T. Panajotović Cvetković pozdravila je posetioce i istakla zadovoljstvo što održavanje „Dana srpskog filma u Kini" postaje tradicionalna manifestacija. Izrazila je uverenje da će ljubitelji filma u Kini jednako uživati u novim srpskim filmovima, kao i, u Kini legendarnim, starim jugoslovenskim filmovima „Valter brani Sarajevo" i „Most". T. P. Cvetković je ukazala na sve veću popularnost i kineskog filma u Srbiji i izrazila nadu da će kulturnih manifestacija između dve zemlje, pa i u oblasti filma, biti sve više u narednom periodu.
Nakon svečanog otvaranja Festivala, usledila je projekcija filma „Miris kiše na Balkanu". U periodu od 18. do 22. juna i od 1. do 5. jula o.g. u Pekingu će biti prikazano 5 filmova novije srpske kinematografije - „Miris kiše na Balkanu", „Šešir profesora Koste Vujića", „0 Gringo", „Kad svane dan" i „Beogradski fantom", a isti filmovi će od 21. do 25. juna o.g. biti prikazani i u Šangaju.
Filmska delegacija R. Srbije je dala i intervju za srpski servis Kineskog međunarodnog radija - CRI. P. Pavlović je u intervjuu istakao značaj održavanja festivala srpskog filma u HP Kini i potencirao mogućnosti saradnje srpske i kineske kinematografije. Naglasio je da je saradnja sa HP Kinom u ovoj oblasti izuzetno značajna, jer je Kina postala najveće filmsko tržište, sa preko 700 snimljenih igranih filmova godišnje, te da će u razgovorima sa kineskim partnerima iz Biroa za film biti dogovoreni konkretni modaliteti saradnje.
Ključne reči: Kina