gototopgototop
utorak, 18. jun 2013. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Srbiji datum, ne zeleno svetlo!
+ larger fontnormal font- Smaller font
Mrkić - BoninoItalija smatra da su postizanje Briselskog sporazuma i sve što Srbija čini da bi se on primenio dovoljan razlog da Savet Evropske unije donese pozitivnu odluku i odredi precizan datum za početak pristupnih pregovora, poručila je ministarka inostranih poslova Italije Ema Bonino posle razgovora sa šefom diplomatije Srbije Ivanom Mrkićem. Ona kaže da nema novih uslova za Srbiju da bi dobila datum za početak pregovora, ali je dodala da je, ipak, moguće da Srbija dobije zeleno svetlo umesto preciznog datuma. To nije stav Italije i mi ćemo se zalagati da Srbija dobije jasan datum, rekla je Bonino. Sednica Saveta EU 28. juna je važan istorijski datum za Srbiju, ali i za samu Uniju, ocenila je Bonino. Šefica italijanske diplomatije Ema Bonino veruje da Srbiji neće biti postavljani novi uslovi za dobijanje datuma, ni zakonski ni politički. 

"Ono za šta se mi borimo jeste da ne bude novih uslova", rekla je Bonino. Ona je istakla da Srbija i Italija imaju veoma dobre bilateralne odnose, o čemu svedoči gotovo 500 italijanskih firmi koje posluju u Srbiji i rast robne razmene između dve države. Mrkić je izrazio zadovoljstvo što je Bonino za svoju prvu zvaničnu bilateralnu posetu izabrala Beograd. Ministar spoljnih poslova Srbije istakao je da se Italija potvrdila kao dokazani prijatelj Srbije. Zahvalni smo Italiji na prijateljstvu i podršci u pogledu pozitivne odluke Saveta EU 28. juna, rekao je Mrkić. On je najavio i da će na jesen biti održana sednica dve vlade. Upitan da li se Srbi sa severa Kosova i dalje protive sporazumu sa Prištinom, Mrkić je rekao da nikada tako velike odluke nisu protekle lako i da uvek ima i problema. „Ubeđeni smo da će Srbi koji žive na Kosovu i Metohiji razumeti ono o čemu se radi i prihvatiti ono što je Vlada Srbije u aprilu potpisala sa vlastima u Prištini", rekao je Mrkić.

Dolazak Eme Bonino u BeogradSusret ministra Mrkića sa šeficom italijanske diplomatijeIvan Mrkić ministar spoljnih poslova SrbijeMrkić: Srbi na Kosovu i Metohiji sve više razumeju i prihvataju ono što je srpska vlada dogovorila 19. aprila u BriseluBonino: Biće istorijska misija EU da objedini sve evropske porodice


Ključne reči: Italija Ivan Mrkić