gototopgototop
ponedeljak, 17. jun 2013. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Predavanje ambasadora Petrovića na Bagdadskom univerzitetu
+ larger fontnormal font- Smaller font
UniversityofBaghdadAmbasador Srbije u Iraku Radisav Petrović je na poziv dekana Fakulteta političkih pauka Univerziteta u Bagdadu 17. juna održao predavanje u Centru za međunarodne studije. Predavanje na temu "Spoljna politička pozicija Srbije i odnosi sa Irakom" je održano pred oko pedeset profesora Beogradskog Univerziteta i nekoliko novinara.

Dekan Fakulteta je pozdravio ambasadora Petrovića u zahvalio se na poseti Centru za međunarodne studije. On je naveo da se nada da će u budućnosti biti ostvarena saradnja u sa nekim od fakulteta iz Crbije i da će profesori iz Srbije držati predavanja u Iraku i obrnuto. Skupu se obratio i direktor Centra za međunarodne studije dr Talib i u kratkom govoru izneo osnovne istorijske činjenice o Srbiji.

Ambasador Petrović je u prvom delu predavanja prisutne upoznao sa nastankom moderne cppske države i državnim uređenjem Republike Crbije, osnovima spoljne politike Srbije i problemom KiM kao i koracima koje Srbija treba da napravi kako bi se suočila sa tim pitanjem. Tom prilikom je objašnjen i Sporazum koji je potpisan u Briselu kao i šta se sve tim dogovorom konkretno postiže za Srbiju.

Prisutnima su uručeni prospekti i CD- ovi o martovskom pogromu na KiM. Predavanju je prisustvovao i konzul Perišić koji je za potrebe predavanja pripremio kratku reprezentaciju o Republici Srbiji. Ovakva predavanja su od strane dekana Fakulteta političkih nauka u Bagdadu i svih saradnika fakulteta ocenjena kao jako korisna za jasnije sagledavanje događaja na prostoru Balkana.
Ključne reči: Irak