gototopgototop
понедељак, 17. јун 2013. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Португал – сусрет Мркића и Порташа
+ larger fontnormal font- Smaller font
Министар Мркић у посети Португалу_4Министар спољних послова Португала Паоло Порташ истакао је данас, после разговора са српским колегом Иваном Мркићем у Лисабону, да је његова земља била једна од најгласнијих присталица Србије, још када се разговарало о добијању статуса кандидата за чланство у ЕУ и да жели да је види у том блоку земаља што је могуће пре.
"Рекао сам у Београду и поновио у Бриселу да нема Европе без Балкана, да нема Балкана без Србије. Тако да приступање Србије јесте стратешко, такође дефинише визију Европе и Европи је потребна Србија", изјавио је Порташ, истакавши да је Португал поносан што је позитивно допринео статусу кандидата Србије.
Нагласивши да је Португал велики пријатељ, Порташ је изразио наду да ће што пре видети Србију у ЕУ.
Шеф португалске дипломатије поздравио је дијалог Београда и Приштине и додао да је то доказ да су дипломатија, преговори најбољи пут да се реше проблеми.
"То је такође знак Бриселу да Србија користи дипломатију да постигне компромис, јер сви преговори јесу компромис између обеју страна. Вести о споразуму постигнутом 19. априла су врло добре, позитивне вести", додао је Порташ.
Министар Мркић је рекао да изјава Порташа сведочи о каквом се пријатељству између наше две земље ради, објаснивши да су у разговору разматране све теме од заједничког интереса.
"Највише смо се међусобно информисали о томе какве су могућности да Европски савет донесе позитивну одлуку у погледу датума и све те вести које смо разменили охрабрујуће су и сад је битно да у наредних десет дана у нашим активностима подстакнемо све оно што је већ констатовано од стране ЕУ, а то је да је ова садашња влада учинила нешто што је било практично не неочекивано, него се сматрало немогућим пре годину дана", рекао је Мркић.
Он је додао да је влада то успела да уради, да је многим својим потезима доказала да је чврста у својим опредељењима и да је одговорна у извршавању оног што преузме напомињући да је то наишло на општу подршку.
"Данас смо се овде са нашим пријатељима из Португала договорили како ћемо наредних десет дана да радимо, да се међусобно информишемо координишемо како би тог 28. добили одлуку коју ми сматрамо да заслужујемо", казао је Мркић, објаснивши да су те процене засноване на чињеницима, на ономе што може чути у разговорима са колегама.
Он је најавио да ће у наредним данима, после Лисабона, имати још серију разговора са министрима иностраних послова српских партнера у Европској унији. У разговорима двојице министара чуло се да је Влада Србије за последњих годину дана са много воље, на опипљив начин, показала жељу да уђе у Европску унију и да је спремна да испуни оно што обећава.
Мркић је, захваљујући на подршци колеге Порташа, нагласио да је ова недеља веома важна за Србију уочи Савета ЕУ 28. јуна и да оно што слуша ових дана од колега министара спољних послова, па и оно што је данас чуо од министра Порташа, даје разлог за наду да ћемо добити позитивну оцену и самим тим и датум.
"Датум је битан зато што ми желимо брзу и тачну имплементацију (бриселског) споразума", рекао је министар спољних послова Србије и додао да би датум то подстакао.

Министар спољних послова Србије Иван МркићМинистар спољних послова Португала Паоло Порташ са својим српским колегом Иваном Мркићем