gototopgototop
četvrtak, 30. maj 2013. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Konferencija gradova i opština Srbije u Briselu
+ larger fontnormal font- Smaller font
atomiumU okviru projekta koji finansira Švedska agencija za razvoj (SIDA), delegacija Stalne konferencije gradova i opština Srbije boravila je u Briselu od 27. do 31. maja o.g. Osnovni cilj ove studijske posete bio je upoznavanje sa načinom funkcionisanja ključnih institucija EU relevatnih za regionalne i lokalne nivoe vlasti u Srbije, kao i procena mogućnosti i potreba za otvaranje Kancelarije SKGO u Briselu. Pored predstavnika sekretarijata SKGO, u delegaciji su bili gradonačelnici opština Zrenjanin, Vranje, Aranđelovac i Paraćin, i zamenik gradonačelnika Novog Sada. U okviru posete, predstavnici SKGO razgovorali su u Misiji RS pri EU sa K.Milenković, zamenikom šefa misije i D.Stojovićem, savetnikom u misiji.
Delegacija SKGO se posebno interesovala za suštinske prednosti koje bi otvaranje predstavništva u Briselu imalo za gradove u Srbiji. Ukazano je da u uslovima teške finansijske krize u Srbiji i limitiranih budzetskih perspektiva lokalnih samoprava, postoji ograničen finansijski okvir za otvaranje predstavništva u Briselu. Istaknuto je takodje da SKGO ima snažan interes da bude neposredno uključena u rad pregovaračkih grupa za pojedina pregovaračka poglavlja od prvenstvenog interesa za lokalni i regionalni nivo, i da na torn planu predstoje neposredne konsultacije u okviru Vlade RS. To bi pregovarčkom procesu dalo veoma značajnu dimenziju uvažavanja neposrednih potreba lokalnih struktura vlasti, u skladu sa najboljom praksom iz EU. Postoji potreba i za boljom artikulacijom neposrednih interesa gradova kroz rad parlamenta, pre svega kroz zakonodavni okvir kojim se definišu finansijske nadležnosti opština i gradova u Srbiji.
Tokom posete Briselu, delegacija SKGO imala je sastanke u EK, Komitetu regiona, Savetu evropskih opština i regiona, kao i sa predstavnicima regiona i gradova koji imaju svoje kancelarije u Briselu (Baden Virtenberg, Asocijacija austrijskih opština u EU, Švedska asocijacija lokalnih samouprava i regiona, Asocijacija rumunskih gradova).
Ključne reči: Belgija Evropska Unija (EU)