gototopgototop
četvrtak, 30. maj 2013. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Bolja kontrola evropskih granica!
+ larger fontnormal font- Smaller font
granicaPredstavnici Evropskog saveta, Komisije i Parlamenta postigli su kasno sinoć dogovor o izmenama Šengenskog sporazuma kojim se omogućava bolja kontrola evropskih granica, saopštila je danas komesarka za za unutrašnje poslove Cecilija Malmstrem.
"Ovo je važan korak u unapređenju funkcionisanja Šengenskog sistema", rekla je Malmsterm u saopštenju za medije i istakla da je dobro što dogovor štiti slobodu kretanja unutar Šengenske zone kroz jasna pravila o kontroli spoljnih i unutrašnjih granica.
Važno je napomenuti i da u dogovor o Šengenu nije uključena stavka o suspenziji viznih olakšica (takozvani zaštitni mehanizam) zbog povećanog priliva lažnih azilanata, prvenstveno iz Srbije i Makedonije.
S obzirom da zemlje članice koje su tražile uvođenje ovog mehanizma o tome nisu postigle dogovor sa Komisijom i Parlamentom, to znači da će građani Srbije i drugih zemalja u regionu i ubuduće moći da bez viza putuju u Šengensku zonu.
Dogovor o izmenama Šengenskog sporazuma je rezultat višemesečnih pregovora ključnih evropskih institucija sa zemljama članicama u vezi sa pitanjem kada se privremeno mogu uvesti granične kontrole unutar Šengenske zone.
Sinoć je konačno dogovoreno da Evropska komisija dobije ključnu ulogu u odlučivanju o privremenom uspostavljanju granica, čemu su se ranije protivile neke članice koje su taj prerogativ želele za sebe.
Prema sporazumu, Komisija će imati pravo da ne samo odlučuje da li neka vanredna situacija zahteva da se uvedu unutrašnje kontrole, već će moći da šalje vanredne inspekcijske timove koji će reagovati na pokušaje zemalja članica da uprkos šengenskim pravilima uspostave kontrolu nad svojim granicama.
Sporazum takođe jača ulogu Fronteksa, evropske službe za kontrolu granica, koja će od sad imati bolji uvid u to ko ulazi i izlazi iz šengenske zone.
Ovaj sporazum bi već sledećeg meseca mogao da se nađe pred Evropskim parlamentom, nakon čega će početi da se primenjuje.