gototopgototop
уторак, 14. мај 2013. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Конференција о економској сарадњи Италије и Србије: Србија кључна за продор Италије на Источно-европско и руско тржиште
+ larger fontnormal font- Smaller font
srpsko-italijanska-zastavaКао једна од најважнијих вести на сајту Министарства за економски развој Републике Италије, обљављена је информација у којој је наведено да је, захваљујући сарадњи са Амбасадом Републике Србије у Републици Италији, Србији био посвећен први семинар у циклусу "Business Intelligence 2013". Констатовано је да Република Србија представља врата за улазак Републике Италије на друга тржишта, захваљујући њеним уговорма о слободној трговини које има са трећим земљама, као и да је мост према економској макрорегији од Јадрана до Русије. С тим у вези је напоменуто и да је потребно даље упознавати посебности наше земље, историјске и културолошке, како би се даље развијале различите могућности за сарадњу. 
Поводом овог догађаја, специјализовани медиј за извештавање из земаља западног Балкана, "Agenzia Nova", у овиру посебног досијеа, објавила је податке о порасту трговинске размене између Републике Србије и Републике Италије, као и изјаве говорника на поменутој конференцији. Пренето је целовито излагање амбасадорке Ане Хрустановић у коме су изнети релевантни моменти у вези са предностима економске сарадње са Србијом и наглашен даљи политички курс Владе Републике Србије, приоритетно усмерен на даље напредовање према ЕУ, без одрицања од националних интереса Србије на Косову.
Наведена је изјава шефа за Балкан МИП-а Републике Италије К.Локаша у којој се скреће пажња да Србија није случајно једина земља у региону са којом Италија има овакву врсту стратешког партерства. Додао је и да Република Италија континуирано сарађује са Републиком Србијом на њеном путу ка ЕУ, радећи заједно на унутрашњим реформама и побољшању односа са њеним суседима, подржавајући је истовремено у предузимању храбрих корака, како би на прави начин искористила историјску шансу која се указује.