gototopgototop
utorak, 14. maj 2013. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministar Ivan Mrkić u poseti Rumuniji
+ larger fontnormal font- Smaller font
MrkićMinistar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić rekao je danas da Srbija i Rumunija nemaju otvorenih pitanja u bilateralnim odnosima i da zvanični Bukurešt nedvosmisleno podržava Srbiju na njenom putu ka EU.
"Stav Rumunije će biti nedvosmislen da Srbija treba da postane članica EU i da krajem juna treba da dobije datum za otpočinjanje pregovora o članstvu", rekao je Mrkić posle sastanka sa šefom rumunske diplomatije Titusom Korlaceanom. 
Mrkić je podsetio da je Rumunija jedna od onih zemalja koja je podržavala Srbiju kada je reč o nepriznavanju nezavisnosti Kosova. Rumunija je jedna od pet članica EU koje nisu priznale jednostrano proglašenu kosovsku nezavisnost.
"Mi smo izrazili zahvalanost zbog takvog stava, a posebno izražavamo poštovanje za to što Rumunija stoji čvrsto iza toga da Srbija treba da dobije datum za otpočinjanje pregovara sa EU", istakao je Mrkić.
Korlacean je ranije na zajedničkoj konferecniji za novinare sa Mrkićem rekao da Rumunija podržava da Srbiji u junu bude određen jasan datum za početak pregovora.
"Danas sigurno mogu reći da će Srbija postati članica EU, ali put koji treba da prođe je veoma složen i sa puno prepreka", rekao je on i dodao da je predložio da Rumunija Srbiji stavi na raspolaganje svu ekspertizu po pitanju pridruživanja.
Ministar Mrkić je na konferenciji za štampu rekao i da je želeo da obavesti rumunske prijatelje o procesu dijaloga Beograda i Prištine.
"I naišao sam na razumevanje u svim našim objašnjenjima", rekao je Mrkić.
Korlacean je dodao da je Rumunija, zajedno sa evropskim partnerima, pozdravila ceo proces, hrabrost i političku volju da se postigne jedan takav sporazum.
"Prema opštem mišljenju u Evropi ovaj sporazum otvara put za težnje Srbije da brže pristupi EU", rekao je rumunski ministar.
Mrkić je naglasio da je sa Korlaceanom prošao sve tačke dnevnog reda koje se tiču bilateralnih odnosa i da su zajednički konstatovali da dve države praktično nemaju otvorenih pitanja i da sarađuju posebno u ekonomskoj sferi.
Mrkić je podsetio da dve zemlje 130 godina imaju diplomatske odnose, da su u istoriji uvek bile saveznici i prijatelji, a da danas teže istim političkim budućnostima.
"Naši odnosi su takvi da imaju najbolju moguću perspektivu", rekao je on.
Podsetivši da je u Beogradu već bio rumunski premijer Viktor Ponta, šef srpske diplomatije je najavio da će za dve nedelje u posetu Rumuniji doći sprski premijer Ivica Dačić.
"Imamo puno planova i projekata koji su već u toku i koje planiramo da obistinimo u bliskoj budućnosti, a u tom smislu je veoma bitan sastanak Mešovite komisije za ekonomsku saradnju u junu u Beogradu", rekao je on.
Mrkić je dodao da će Srbija i Rumunija u punoj meri sarađivati i u okviru Dunavske strategije i najavio da će ponovo doći u Bukurešt u oktobru.
Rumunski ministar je podsetio da je Srbija na ekonomskom planu na Zapadnom Balkanu glavni trgovinski partner njegove zemlje.
Kako je rekao, na današnjem sastanku bilo je reči i o novim transnacionalnim projetkima u okviru podunavskog regiona.
Jedna od tema bile su i nacionalne manjine.
"Korlacean je potpuno u pravu kada kaže da su nacionalne manjine koje mi imamo most saradnje i prijateljstva koje karakteriše naše dve zemlje", rekao je srpski šef diplomatije.
On je istakao da Srbija preduzima sve što je u njenoj moći da sve nacionalne manjine koje u njoj žive uživaju sva prava i slobode i da će nastaviti sa merama koje relaksiraju i snaže njihov položaj.
"Dogovarali smo se kako da unapredimo njihova prava i slobode. Naša vlada je već sprovela neke mere i namerava da nastavi tim putem", zaključio je Mrkić.
Korlacean je rekao da se Rumunija po pitanju nacionalnih manjina uzda u evropske standarde.
"Po tom pitanju u Srbiji treba primenjivati Kopenhaške kriterijume. Prema tim kriterijumima pristup obrazovanju i verskim službama predstavlja osnovno pravo koje treba da se poštuje u jednoj državi", rekao je on i zahvalio se Mrkiću na angažovanju da se ta prava ispoštuju i kada se radi o Rumunima iz istočne Srbije.
Tokom današnje posete ministar Mrkić sastao se i sa predsednikom Donjeg doma rumunskog parlamenta Velerijem Zgoneom.
Ključne reči: Rumunija Ivan Mrkić