gototopgototop
četvrtak, 09. maj 2013. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministar Mrkić: Briselski sporazum
+ larger fontnormal font- Smaller font
zastaveMinistar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić izjavio je da je primena briselskog sporazuma između Beograda i Prištine složen proces koji se ne može sprovesti na silu i izrazio uverenje da će, kada kosovski Srbi shvate suštinu tog dogovora, i njegova primena ići brže.
"Onog trenutka kada prođe malo vremena i shvate da ostaju u suštini svoji na svome, da žive na svojoj zemlji, da mogu da planiraju svoju budućnost i da imaju instrumente koji im to osiguravaju, onda će i implementacija ići brže," rekao je Mrkić.
Ne možete preko noći promeniti sliku i očekivati da neko ko je navikao na nešto sasvim drugo, to odmah i prihvati, napomenuo je ministar u intervjuu agenciji Anadolija.
Na pitanje da li na severu Kosova može biti problema, pa i bezbednosnih, Mrkić je rekao da će problema uvek biti, ali da se oni mogu prebroditi.
"Mi ćemo nastojati da ih dobrim, pametnim i zdravim pristupom jednostavno prebrodimo", istakao je šef srpske diplomatije.
Upitan da prokomentariše odjeke nedavnog izvinjenja predsednika Srbije Tomislava Nikolića za zločine u BiH, Mrkić je rekao da u navedenim istupima ne treba tražiti političke poruke.
"Ja sam izjave mog predsednika doživeo kao ljudske izjave. Izjave jednog čoveka koji je iskreno rekao kako se oseća", rekao je on.
Šef srpske diplomatije je ocenio da odnosi u regionu od raspada Jugoslavije nikada nisu bili bolji nego danas.
Prema njegovim rečima, ti odnosi se grade strpljivo, realni su i zasnovani na uviđanju da je svim zemljama potrebna međusobna saradnja.
"Mi zavisimo jedni od drugih i moramo da se oslanjamo jedni na druge," rekao je on.
Osvrćući se na predstojeći trilateralni sastanak predsednika Turske, BIH i Srbije 14. i 15. maja u Ankari, ministar je poručio da taj skup neće biti samo "manifestacioni" već sadržajan susret sa koga će biti poslate "pozitivne poruke."
Ključne reči: Ivan Mrkić