gototopgototop
ponedeljak, 22. april 2013. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
O preporuci EK za Srbiju ministri ponovo u junu
+ larger fontnormal font- Smaller font
slikaaaaŠefovi diplomatija EU ocenili su sporazum Beograda i Prištine kao istorijski i najavili da će o preporuci Evropske komisije da se otvore pregovori o pridruživanju sa Srbijom ponovo raspravljati u junu, saopšteno je posle sednice Evropskog saveta u Luksemburgu. U međuvremenu fokus će biti na sprovođenju dogovora Beograda i Prištine.
"Zasad smo dobili samo početne reakcije na izveštaj jer je predstavljen tek danas, pa ministri nisu imali vremena da se konsultuju sa sa svojim prestonicama", rekao je predsedavajući Saveta Ejmon Gilmor. On je rekao da su, budući da je izveštaj predstavljen jutros, dostupne samo prve rekacije, a upitan kakve su one bile i da li je prevladavao pozitivan ili negativan stav, istakao je da je u diskusiji stalno korišćena reč "istorijski". "Osećaj je da je sporazum istorijski i da menja perspektivu. Pozitivan je i za Kosovo i za Srbiju i mnoge pohvale su izrečene", dodao je Gilmor. On je objasnio da će zemlje članice do juna razmatrati sporazum na radnom nivou i pratiti implementaciju. "Razmotrićemo izveštaje za Srbiju, Kosovo i Makedoniju pre nego što u junu preduzmemo bilo kakve naredne korake", rekao je Gilmor. Evropski komesar za proširenje Štefan File je istakao očekivanje da implementacija sporazuma počne i dodao da će kontinuirana podrška zemalja članica biti usmerena upravo na taj proces. "Ovo je prelomni sporazum i do njega bi bilo nemoguće doći da nije bilo hrabrosti dvojice premijera", rekao je File navodeći da je EK preporučila otvaranje pregovora za Srbiju i da je Srbija ispunila političke kriterijume. File je kosovskim Srbima poručio da "odvoje vreme i pažljivo pročitaju sporazum".
"Sporazum koji je postignut maksimalno poštuje prava i interese naroda koji žive na severu Kosova i ne samo njih", naglasio je File.