gototopgototop
petak, 19. april 2013. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministar Ivan Mrkić u poseti Crnoj Gori
+ larger fontnormal font- Smaller font
Mrkić - LukšićMinistar spoljnih poslova Ivan Mrkić sastao se danas u Podgorici, na početku jednodnevne zvanične posete Crnoj Gori, sa šefom crnogorske diplomatije Igorom Lukšićem. 
"Crna Gora i Srbija posvećene su razvoju najboljih međusobnih odnosa, a dve zemlje spaja i zajednički cilj - evropske integracije", poručili su danas u Podgorici šefovi diplomatija dve zemlje Igor Lukšić i Ivan Mrkić, koji su potpisali sporazum o konzularnoj saradnji.
Ministri Lukšić i Mrkić su kazali da se sporazumom o konzularnoj saradnji uspostavlja normativno-pravni okvir bilateralne saradnje u konzularnoj oblasti u cilju efikasnije i potpunije zaštite prava i interesa građana i Crne Gore i Srbije. Oni su istakli da su dve države opredeljene za unapređenje odnosa u svim oblastima od obostranog interesa.
„Crna Gora i Srbija posvećene su razvoju najboljih mogućih odnosa, kako na bilateralnom planu, tako i u kontekstu integracionih procesa" , kazao je Lukšić. Prema njegovim rečima, evropska budućnost država regiona predstavlja snažan podsticaj razvoju i stabilnosti Crne Gore i Srbije.
Lukšić je ukazao da Crna Gora i Srbija imaju i visok potencijal za saradnju na ekonomskom planu, a dve države opredeljene su i za zajedničku borbu protiv kriminala i korupcije.
Ministar Mrkić je naveo da Srbija i Crna Gora imaju dobru saradnju i da jačaju odnose u svim pravcima.
„Ta bliskost je određena prošlošću, ali i budućnošćcu pošto smo i jedni i drugi opredeljeni za ulazak u Evropsku uniju. Naši strateški ciljevi su, praktično, podudarni. Mi želimo da razvijamo takvu saradnju koja će obe zemlje voditi ka istom cilju evropskim integracijama".
Mrkić je kazao da između dve zemlje postoji širok prostor za ekonomsku saradnju, koji treba iskoristiti na dobrobit i Srbije i Crne Gore.
On je izrazio očekivanje da će i Lukšić uskoro doći u Beograd.
„Jedva čekamo da te vidimo u Beogradu i da idemo dalje u dogovore koji će snažiti odnose naša dva naroda i dve države", naveo je Mrkić.
Ministar Mrkić danas se sastao i sa predsednikom crnogorskog parlamenta Rankom Krivokapićem. Mrkić i Krivokapić su ocenili ekonomski odnosi između dve države nose veliki potencijal za dalji razvoj. Takođe su izrazili zadovoljstvo razvojem međudržavnih odnosa i naglasili važnost dalje izgradnje medjusobnog poverenja Crne Gore i Srbije.
Sagovornici su se saglasili da ekonomski odnosi između dve države nose veliki potencijal za dalji razvoj, a u tom kontekstu razgovarano je i o izgradnji autoputa Bar-Boljare, kao projektu od zajedničkog značaja.
Krivokapić i Mrkić ukazali su i na važnost snažnije saradnje na planu jačanja regionalnog integracionog okvira.
Ministar spoljnih poslova Srbije, tokom jednodnevne posete Crnoj Gori, sastaće se i sa predsednikom države Filipom Vujanovićem, premijerom Milom Djukanovićem.
Ključne reči: Crna Gora Ivan Mrkić