gototopgototop
utorak, 02. april 2013. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Osma runda dijaloga Beograda i Prištine
+ larger fontnormal font- Smaller font
atomiumU Briselu je oko 14 časova počeo trojni sastanak premijera Srbije Ivice Dačića i predstavnika privremenih vlasti Kosova Hašima Tačija sa visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton "s ciljem normalizacije odnosa Beograda i Prištine", saopštila je njena portparolka Maja Kocijančič.

Visoka predstavnica EU je prethodno, u okviru osme runde dijaloga, razgovarala sa srpskom delegacijom, u kojoj su pored premijera Ivice Dačića i prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić, potpredsednica za evropske integracije Suzana Grubješić i šef diplomatije Ivan Mrkić.

Ketrin Ešton se potom odvojeno sastala i sa Hašimom Tačijem.

Na početku današnje runde dijaloga Beograd-Priština, Kocijančič je u saopštenju podsetila na sinoćnju poruku Ketrin Ešton, u kojoj se ističe uverenje da će sporazum Beograda i Prištine biti postignut, mada uz napomenu da "to neće biti lako".

Visoka predstavnica EU, koja posreduje u dijalogu, naglasila je i da EU "tu priliku ne sme propustiti".

U ovoj rundi dijaloga je i dalje ključno pitanje da li će se postići nagodba između zahteva Srbije, da Srbi na Kosovu dobiju institucionalnu zaštitu svojih interesa u vidu zajednice srpskih opština i, s druge strane, ponude od koje ne odstupa Priština, a to je Ahtisarijev plan koji je za Srbe na Kosovu i Beograd potpuno neprihvatljiv.