gototopgototop
sreda, 20. mart 2013. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Pomoćnik ministra spoljnih poslova Goran Aleksić o odnosima Srbije i Austrije u intervjuu za list ,,Danas“
+ larger fontnormal font- Smaller font
Sorry, you have not enough rights to view this image.Austrija je geografski pozicionirana na tromeđi između zapadne i istočne Evrope i Balkana. Kao takva, koliko je ona važan geostrateški i politički partner za Srbiju?
Ona je važan, a rekao bih i prirodan partner. Sa Austrijom nas ne vežu samo istorija i geografska blizina, već i ekonomija, veoma dobri politički odnosi i mnogobrojna srpska zajednica koja živi u toj državi. U skladu sa tim je i naš dijalog raznovrstan i redovan. Imamo susrete na svim nivoima – u poslednjih mesec i po dana Beč su posetili ministar pravde, direktorka Kancelarije za dijasporu, kao i pomoćnik ministra spoljnih poslova za EU. I sam sam krajem novembra prisustvovao razgovorima koje je sa našim najvišim zvaničnicima u Beogradu imao vicekancelar i ministar inostranih poslova Austrije Mihael Špindeleger, a početkom februara sam ugostio političkog direktora Ministarstva inostranih poslova Austrije. Ovakva dinamika dijaloga govori o značaju koji dve zemlje pridaju bilateralnim odnosima.

Osim razvijene ekonomske saradnje, tu su i drugi oblici, naročito oni vezani za Dunavsku regiju. Šta su najznačajnije teme na planu te saradnje?
Izuzetno je značajno što je Dunav prepoznat kao faktor povezivanja, a usvajanjem Dunavske strategije EU omogućeno da 14 evropskih država zajedno sarađuje na konkretnim projektima u različitim oblastima – od infrastrukture, mobilnosti, ekologije, do kulture i turizma. Srbija će nastaviti da podržava i aktivno učestvuje u Strategiji, za koju očekujem da će pun zamah dobiti usvajanjem finansijskog okvira za period od 2014. do 2020. godine.

S obzirom na nivo ekonomske saradnje, geografsku blizinu i dugu istoriju odnosa, koliko je Austrija značajan partner na planu evrointegracija?
Austrija je veoma značajan partner, za Srbiju, ali i ostale zemlje regiona, jer dosledno podržava proces evropskih integracija. Zbog svog ranijeg, ali i sadašnjeg prisustva u regionu i činjenice da je u većini država prvi investitor, ona shvata značaj procesa proširenja EU, kako za stabilnost i prosperitet zapadnog Balkana, tako i za zaokruženje projekta ujedinjenja Evrope. Austrija ovu podršku Srbiji ne pruža deklarativno, već i konkretnim merama, i nadam se da će tako činiti i ubuduće.

Kakvi sve sporazumi postoje između Srbije i Austrije i na koje oblasti se odnose?
Ugovorna osnova je, kao uostalom i ukupni bilateralni odnosi, razvijena i raznovrsna. Ugovorima je obuhvaćen čitav niz oblasti – od privredne i poljoprivredne, preko saradnje u oblasti unutrašnjih poslova, do naučne i tehnološke saradnje. Ovo ni izbliza nije celokupna lista, jer se obostrano trudimo da unapredimo i ugovorno regulišemo različite aspekte naših bilateralnih odnosa. Tako je poslednji u nizu potpisanih sporazuma Sporazum o socijalnoj sigurnosti, koji je stupio na snagu 1. decembra 2012.

Da li smo saglasni sa ocenama, kako austrijskih zvaničnika, tako i privrednika, da Srbija mora još da pojednostavi svoje zakonske procedure i birokratiju, radi uspešnijeg privlačenja investitora?
Moderna ekonomija i tržišna privreda od vas zahtevaju da budete aktivni, da osluškujete mišljenje investitora i da u skladu sa tim reagujete. Ova Vlada je to prepoznala i kao jedan od svojih prioriteta odredila unapređenje ambijenta za poslovanje, kako bismo u žestokoj regionalnoj, ali i globalnoj konkurenciji uspeli da privučemo investitore, povećamo zaposlenost i životni standard naših građana. Podsetiću vas da je odluka o ukidanju parafiskalnih nameta upravo nastala kao odgovor na potrebe privrede. Vlada takođe demonstrira odlučnost da se obračuna sa organizovanim kriminalom i korupcijom i na taj način stvori sistem od kojeg će koristi imati investitori, privrednici i svi naši građani.

Da li MIP sarađuje sa predstavništvom PKS u Beču na planu poboljšanja ekonomske saradnje dve zemlje?
Ambasada i predstavništvo Privredne komore u Beču sarađuju organizovanjem niza manifestacija koje za cilj imaju promovisanje naših privrednih i investicionih potencijala. Tom prilikom oni ostvaruju veoma dobru saradnju sa austrijskim udruženjima, kompanijama i drugim privrednim akterima. Navešću kao primer manifestaciju koja bi trebalo da se održi sredinom aprila i na kojoj će biti promovisane mogućnosti ulaganja u grad Šabac. Ovu manifestaciju zajedno pripremaju Erste banka, predstavništvo PKS i Ambasada u Beču.