gototopgototop
понедељак, 11. фебруар 2013. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Сусрет министра спољних послова Републике Србије Ивана Мркића са амбасадором Јапана у Београду, Тошио Цунозакијем, 11. фебруара 2013. године
+ larger fontnormal font- Smaller font
Мркић - ЦунозакиМинистар спољних послова Републике Србије Иван Мркић примио је данас у опроштајну посету амбасадора Јапана у Београду Тошио Цунозакија.

Министар Мркић захвалио се амбасадору Цунозакију на изузетном личном залагању, које је, током свог мандата у Београду, уложио у свеобухватни развој односа и сарадње између Србије и Јапана. Посебну захвалност дугујемо амбасадору Цунозакију јер је за време његовог мандата Јапан по први пут Србији одобрио кредит, по преференцијалним условима, неупоредиво повољнијим од тржишних, за потребе термоелектране ''Никола Тесла''. Добијена средства омогућила су спроводјење инвестиционог пројекта који ће обезбедити вишеструку корист за Републику Србију, како у погледу заштите животне средине, тако и отварања нових радних места. У време службовања Цунозакија у Београду, укинуте су и визе за наше грађане који посећују Јапан. Председник Републике Србије Томислав Николић одликовао је амбасадора Цунозакија Орденом српске заставе другог степена, уважавајући његов допринос одличним билатералним односима две земље.

Амбасадор Цунозаки нагласио је да су добри односи Јапана и Србије значајно унапређени залагањем обе стране. Посебно је истакао захвалност народа и Владе Јапана народу и Влади Србије на помоћи и саосећајности после катастрофалног земљотреса и цунамија, који су Јапан погодили марта 2011. године. Рекао је да из Србије носи дивне успомене, а посебно је захвалан на високом признању и Ордену којим га је одликовао председник Томислав Николић. Нагласио је велики значај који је унапређењу односа дало Министарство спољних послова Србије и министар Иван Мркић лично, као велики пријатељ јапанског народа и први амбасадор Србије у Јапану.