gototopgototop
уторак, 22. јануар 2013. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Поводом Саопштења Владе Албаније у вези са уклањањем споменика у Прешеву, 20. јануара 2013. године
+ larger fontnormal font- Smaller font
Министарство спољних послова Републике Србије изражава снажан протест поводом Саопштења Владе Албаније у вези са уклањањем споменика у Прешеву, 20. јануара 2013.
Министарство спољних послова сматра да речник који је употребљен у наведеном саопштењу, директно подстиче на даље активности усмерене ка дестабилизацији ситуације на југу Србије, али и ширем региону, у суседним земљама настањеним албанском мањином.
Квалификације и оптужбе усмерене против Владе Србије су испод сваког достојанства, и у потпуној су супротности са уверавањима датим лично од стране албанског премијера Берише, током недавне посете МСП Србије Мркића Тирани, да је Албанија спремна да окрене нови лист у билатералним односима две земље.
Правдање запаљиве реторике забринутошћу за положај албанске националне мањине на југу Србије представља грубу манипулацију, имајући у виду да је заштита албанских и свих других националних мањина у Србији у складу са највишим међународним стандардима, много вишим од оних који се примењују према националним мањинама које живе у самој Албанији.
Управо имајући у виду непостојање било каквог правног оквира за заштиту српске и осталих националних мањина у Албанији, сматрамо да би албанске власти требале да предузму хитне и озбиљне мере како би се обезбедила заштита свих заједница у складу са важећим међународним стандардима.
Од Албаније, као државе која као свој приоритет наглашава прихватање европских вредности и чланство у ЕУ, очекујемо да се заиста и понаша у складу са прокламованим приоритетима и да својим акцијама не доприноси дестабилизацији ситуације у суседним земљама.