gototopgototop
petak, 16. novembar 2012. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Intervju ministra Mrkića Kineskom internacionalnom radiju
+ larger fontnormal font- Smaller font
1. Jeste li pratili dešavanja na 18. kongresu Komunističke partije Kine i šta očekujete od saradnje sa Kinom u predstojećem periodu?

--Mi smo kao i čitav svet pratili šta se dogadja na 18. kongresu KP Kine jer je taj dogadjaj privukao opštu pažnju. Mi u Srbiji smo to pomno pratili, jer smo svesni da odluke kongresa imaju dalekosežan značaj i uticaj i to ne samo na unutrašnji razvoj Kine nego i na medjunarodni razvoj i angažman Kine u svetu. Kina je jedan od najvećih prijatelja Srbije i onda je razumljivo da smo i mi ovde sve pratili. Ja hoću pre svega da iskoristim ovu priliku da od srca čestitam novoizabranom rukovodstvu Kine, želim im dobro zdravlje i sreću u izvršavanju izuzetno važnih i teških zadataka koji stoje pred njih postavljaju. Siguran sam da će i novo rukovodstvo nastaviti putem koji je do sada temeljno utaban i da ćemo u budućnosti samo jačati i imati još bliže veze.

2. Kako ocenjujete ukupne kinesko-srpske odnose?

--Ukupne srpsko-kineske odnose ocenjujem kao iskreno prijateljstvo, kao uzorne i kao odnose koje bi trebalo da imaju sve zemlje sveta. Mi smo srećni što sa Kinom ostvarujemo takav poseban odnos.

3. Kakvo je Vaše mišljenje o funkcionisanju Sekretarijata za saradnju Kine sa državama centralne i istočne Evrope?

--Srbija je od samog početka u punoj meri podržala mehanizam saradnje Kine i zemalja centralne i jugoistočne Evrope. To dokazuje imenovanje ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Žarka Obradovića za nacionalnog koordinatora ispred Srbije. Kada je uspostavljen taj Sekretarijat i posle prvog sastanka koordinatora septembra ove godine, Srbija je uputila jedan broj predloga i projekata za saradnju sa Kinom kroz taj oblik saradnje koji je Kina inicirala. Srbija je izrazila i želju da bude domaćin skupa na visokom nivou u okviru tog mehanizma naredne godine i da time damo najneposredniji doprinos.

4. U kojim oblastima može biti produbljena srpsko-kineska saradnja?

--Mi možemo bukvalno u svim oblastima života i u svim oblastima medjudržavne saradnje da produbljujemo odnose, ali bih posebno istakao infrastrukturu i energetiku. Kina već sada gradi most koji mi već sada popularno zovemo Kineski most, očekujemo da će Kina biti angažovana u revitalizaciji termoelektrane Kostolac. Ima ideja i ozbiljnih projekata koji se odnose na termolektranu Nikola Tesla kod Obrenovca. Energetiku i infrastrukturu bih izdvojio kao prvobitne oblasti, ali ne bih sa tim završio listu oblasti u kojima mi saradjujemo i u kojima treba i dalje da jačamo saradnju.

5. Hoćete li u dogledno vreme posetiti NR Kinu?

--Ja se nadam, ja sam bio ove godine srećom, kada je Vuk Jeremić, sadašnji predsednik GS UN posetio Kinu i imao sam tu sreću i čast da lično upoznam generalnog sekretara KP Kine koji je upravo izabran, gospodina Sji Djinpinga. Ja se nadam da će uskoro biti mogućnosti da posetim Kinu, ali bih isto tako želeo da bi nas još više radovalo da moju zemlju poseti predsednik Kine, premijer i moj kolega, ministar inostranih poslova.
Ključne reči: Kina Ivan Mrkić