gototopgototop
Министарство спољних послова Архива саопштења Архива саопштења из 2013. године
понедељак, 23. децембар 2013. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Вук Јеремић предао МСП Ивану Мркићу Извештај о председавању Генералном скупштином УН
+ larger fontnormal font- Smaller font
mrkic-jeremicПредседавајући 67. заседања Генералне Скупштине Уједињених нација, Вук Јеремић предао је данас министру спољних послова И. Мркићу Извештај о председавању Генералном скупштином УН. 

Највећи део напора током председавања Републике Србије Генералном скупштином УН, био је посвећен припреми израде нове глобалне развојне стратегије УН, која би требала да ступи на снагу 2015. године.

Заседање је обележио велики број тематских састанака, односно дебата о најбитнијим питањима данашњег света. Од марта до септембра 2013. године одржано је 18 оваквих скупова на којима су учешће узели високи званичници држава чланица УН и бројне истакнуте личности из академских, пословних, културних и верских кругова у свету. Дебате су биле посвећене улози међународног кривичног правосуђа у процесу помирења, глобалном економском управљању, мирном решавању спорова у Африци, одрживом развоју и климатским променама, култури у контексту одрживог развоја, као и предузетништву.

Током 67. заседања ГС УН остварена су још два посебно значајна резултата - одржан је први састанак ГС на високом нивоу посвећен владавини права и усвојен Споразум о трговини оружјем.

Председавање 67. заседањем Генералне скупштине УН, допринело је међународној афирмацији земље, унапређењу односа са УН и подизању капацитета за бављење најважнијим глобалним питањима.
Кључне речи: Иван Мркић УН