gototopgototop
Министарство спољних послова Архива саопштења Архива саопштења из 2012. године
среда, 31. октобар 2012. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Поводом написа у појединим медијима
+ larger fontnormal font- Smaller font
Поводом написа у појединим медијима о наводним "чисткама" у дипломатској служби Републике Србије, Министарство спољних послова указује да су од формирања садашње Владе опозвана само два амбасадора, и то из Републике Француске и Руске Федерације. Амбасадор Душан Батаковић је опозван на лични затев из здравствених разлога, док је амбасадорка Јелица Курјак на служби у Москви од 2001 године.
Министарство спољних послова истиче да, иако је редован мандат шефова дипломатско-конзуларних представништава четири године, за један број амбасадора није донета одлука о опозиву мада су на дужности дуже од овог периода. Слична је ситуација и са неколико генералних конзула.
У наредном периоду, међутим, планира се постепени опозив шефова дипломатско-конзуларних представништава којима истиче мандат. Притом треба имати у виду да је преко тридесет амбасадора ступило на дужност 2009. године и да им редован мандат истиче у току 2013. године.
Поред тога, планира се и опозив неколико шефова дипломатско-конзуларних представништава, који нису показали задовољавајуће професионалне и радне резултате.
Поводом шпекулација о наводним масовним чисткама у дипломатско-конзуларним представништвима, не треба пренебрегнути чињеницу да је највећа смена кадрова у дипломатији извршена 2001. године када су замењени готово сви амбасадори и генерални конзули, као и већи број дипломатских службеника разних нивоа. Уз то, неколико стотина запослених у Министарству спољних послова (амбасадори, генерални конзули, дипломатски и други службеници) добило је после тога отказ.
Током мандата некадашњег министра Вука Драшковића није било тзв. "чистки", нити отпуштања, него је, напротив, захваљујући њему на посао враћен већи број дипломата (117), као и других службеника, који су били отпуштени без икаквог правног основа, међу којима је и садашњи министар Иван Мркић.