gototopgototop
Министарство спољних послова Архива саопштења Архива саопштења из 2010. године
петак, 25. јун 2010. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
НОВА СТРАТЕГИЈА ПАРТНЕРСТВА ПОТПИСАНА ИЗМЕДЈУ ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ И УЈЕДИЊЕНИХ НАЦИЈА
+ larger fontnormal font- Smaller font
Београд, 25 јун 2010 - Канцеларија Уједињених нација (УН) у Србији, коју заступа стални координатор УН у Србији г. Wиллиам С. Инфанте и Влада Србије, коју заступа министар спољних послова Републике Сербије Вук Јеремић, потписали су нову петогодишњу Стратегију партнерства за Србију. Стратегија предвиђа улагање 250 милиона УСД кроз реализацију програма и пројеката у периоду од 2011. до 2015. годинем, које ће заједнички конципирати Влада и други партнери.

Петогодишња Стратегија подржаће напоре Републике Србије у процесу европских интеграција. Стратегија је израђена у договору са министарствима и агенцијама Владе Србије, представницима грађанског друштва и другим партнерима, и усмерена је на три кључне области:
• одговорно управљање,
• одрживи развој и социјалну инклузију, и
• регионалну стабилност и сарадњу.

Министар спољних послова Вук Јеремић изјавио је да "стратегија означава почетак нове ере у сарадњи између Владе и народа Србије и Уједињених нација".

Сви програми и пројекти планирани у оквиру нове Стратегије темеље се на пет основних начела која дефинишу глобалне интересе Уједињених нација: родна равноправност и сузбијање дискриминације по основу пола, одрживост животне средине, заштита људских права, развој капацитета и управљање засновано на резултатима. Ово су основни принципи Миленијумских циљева развоја.

"Поносни смо што Влада Србије у нама види поузданог партнера достојног поверења. Стратегија ће се ослањати на искуство и експертизу више од 24 резидентне и нерезидентне агенције које ће пружати стручне савете за формулисање политике на државном нивоу и изградњу капацитета, остварити конкретне резултате, и учврстити позицију Србије као регионалног лидера", изјавио је г. Инфанте.