gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Arhiva saopštenja Arhiva saopštenja iz 2017. godine
četvrtak, 28. decembar 2017. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Saopštenje Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije povodom nedavnog incidenta u Sonti
+ larger fontnormal font- Smaller font
mspAmbasador Republike Srbije u Hrvatskoj Mira Nikolić je danas pozvana u Ministarstvo inostranih poslova Republike Hrvatske povodom nedavnog, navodno etnički motivisanog, incidenta u Sonti.

Ona je sagovornicima prenela da je, na osnovu svih neophodnih provera i razgovora sa većim brojem potencijalnih svedoka i učesnika događaja, od kojih su nadležni organi uzeli izjave, utvrđeno da motiv sukoba nije bio nacionalna pripadnost oštećenog ili izvršioca. Nije jasno kako je navedeni incident mogao da dobije takvu kvalifikacija kada su u njemu učestvovala lica koja su iste nacionalne pripadnosti.
Ambasadorka je upozorila da bi ovakvi potezi Republike Hrvatske, u nekim drugačijim okolnostima, mogli da destabilizuju inače mirnu situaciju u multinacionalnim sredinama i skladne odnose pripadnika brojnih etničkih zajednica u Republici Srbiji. Imajući navedeno u vidu, Mira Nikolić je odbila da primi protestnu notu MIP-a Republike Hrvatske.

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije sa žaljenjem konstatuje da je i ovoga puta incident koji nema nikakve veze sa nacionalnom pripadnošću njegovih učesnika zloupotrebljen od strane Republike Hrvatske na način koji stvara iskrivljenu sliku o mirnom suživotu pripadnika različitih etničkih grupa u Republici Srbiji. Ovakvi stavovi Republike Hrvatske ne doprinose izgradnji poverenja i stabilnosti, za šta se obe zemlje deklarativno zalažu, a čemu Republika Srbija svojim stavovima i konkretnim aktivnostima daje puni doprinos. Nadamo se da će se Republika Hrvatska u budućnosti uzdržavati od ovakvih postupaka i napore usmeriti na izgradnju i unapređenje dobrosusedskih odnosa, što je u interesu, ne samo naše dve države, već i celog regiona.