gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Arhiva saopštenja Arhiva saopštenja iz 2017. godine
četvrtak, 14. decembar 2017. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Sastanak Mešovitog komiteta za raspodelu diplomatske i konzularne imovine bivše SFRJ
+ larger fontnormal font- Smaller font
msp -_zgradaPrvi deo 19. sastanka Mešovitog komiteta za raspodelu diplomatske i konzularne imovine bivše SFRJ (Aneks B Sporazuma o pitanjima sukcesije) održan je u Beogradu, 13. i 14. decembra 2017. godine.

Sastanku su prisustvali ovlašćeni predstavnici svih država-sukcesora bivše SFRJ – Bosne i Hercegovine (Adnan Hadzikapetanović), Republike Hrvatske (Amir Muharemi), Republike Makedonije (Mihajlo Trpkoski), Republike Slovenije (Damjan Bergant) i Republike Srbije (Veljko Odalović).

Dnevni red sastanka obuhvatio je niz aktuelnih tema u procesu raspodele diplomatske i konzularne imovine bivše SFRJ – poput procesa zajedničke prodaje 5 nepokretnosti bivše SFRJ (u Bonu, Bernu, Tokiju i Njujorku – 2), analize imovinsko-pravnog statusa pojedinih nepokretnosti iz Aneksa B, kao i sagledavanje mogućnosti za postizanje dogovora o daljoj raspodeli diplomatsko-konzularne imovine bivše SFRJ.

Sastanak je protekao u konstruktivnoj i radnoj atmosferi, uprkos prisutnim razlikama u stavovima država sukcesora po pojedinim pitanjima. Imajući u vidu obimnost dnevnog reda, kompleksnost pitanja i potrebu da pojedini ovlašćeni predstavnici obave dodatne konsultacije sa svojim vladama, dogovoreno je da se 19. sastanak Mešovitog komiteta za raspodelu diplomatske i konzularne imovine privremeno prekine i nastavi u roku od 3 meseca u Beogradu.